Povodom obilježavanja Sedmice solidarnosti, koja se tradicionalno obilježava svake posljednje sedmice u mjesecu oktobru, Crveni križ Ilijaš u periodu od 29. do 31. oktobra 2018. godine organizuje akciju prikupljanja pomoći socijalno ugroženom stanovništvu naše općine. Učenici – volonteri prvog razreda gimnazije u okviru projekta Društveno korisno učenje i u saradnji sa sekcijom Civitas će organizovati prikupljanje pomoći u Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš. Aktivnosti u sedmici solidarnosti se provode pod nazivom „Solidarnost na djelu“ i osnovni cilj aktivnosti je pružanje pomoći stanovništvu kojem je pomoć zaista potrebna.

Sejda Ćesan, sekretar Crvenog Križa Ilijaš  kaže da je cilj akcije da se prikupe osnovne životne namirnice, kako bi se pomoglo socijano ugroženim osobama na području općine Ilijaš.

„Nedjelja solidarnosti još uvijek traje i mladi Crvenog križa ovih dana, tačnije za vikend su prikupili određene vrste namirnica. Građani mogu donirati osnovne životne namirnice: ulje, brašno, šećer, tjestenine, supe u kesici ili konzerviranu hranu, odnosno  namirnice koje se neće kvariti i koje mogu dugo stajati. Namirnice koje budu falile, mi ćemo od sredstava Crvenog križa dodatno kupiti kako bi imali jedan fin paket koji će biti od pomoći ljudima.  Prilozi će biti iskorišteni za formiranje paketa pomoći koji će biti uručeni socijalno ugroženim građanima. Želim naglasiti da su nam se pridružili i učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ koji će zajedno sa nama prikupljati i biti od pomoći u ovoj akciji, ali i mnogi plemeniti i dobri ljudi.  Hrana se prikuplja u TC „Konzum“ u Ilijašu. Pozivamo sve građane da nam se pridruže, da pomognemo ljudima kojima je pomoć zaista potrebna“, istakla je Ćesan.

Volonteri su izrazili optimizam i vjeru u građane da će pomoći u tome da humanitarna akcija što bolje traje. Molimo sve učenike i uposlenike da se odazovu akciji. Nekvarljive prehrambene proizvode i higijenske potrepštine moći ćete donirati od 29. do 31. oktobra u TC „Konzum“ od 15:00 sati do 18:00 sati. Ovim putem zahvaljujemo navedenom trgovačkom centru koji je uključivanjem u ovu humanitarnu akciju postao dio velike porodice Crvenog križa.

 

Share.

Comments are closed.