Udruženje AMEKO (Asocijacija za mlade, ekologiju, kulturu i obrazovanje) Ilijaš, u subotu 27.04.2019. godine organizuje  tradicionalnu  akciju čišćenja pod nazivom ”Za čist i lijep naš Ilijaš 2019”. Povod akcije je obilježavanje Dana planete Zemlje.

Predastavnici udruženja AMEKO Salkuna Salihović i Ismet Džananović gostovali su u programu Radio Ilijaša te najavili akciju čišćenja koja  ima za cilj buđenje ekološke svijesti, prvenstveno kod mladih ljudi.

 „Akciju čišćenja pod nazivom „Čist i lijep naš Ilijaš 2019“ odlučili smo organizovati  u subotu 27.04.2019. godine s obzirom na to da je početak radne sedmice a djeca imaju slobodan dan zbog praznika. Okupljanje svih učesnika u akciji planirano je u 10:00 sati ispred OŠ“Stari Ilijaš“, OŠ „Hašim Spahić“ i OŠ „Podlugovi“. Pozivamo zainteresovane da nam se pridruže i da zajedničkim snagama damo svoj doprinos planeti Zemlji a samim tim i našoj lokalnoj zajednici  u cilju zdravog ambijenta življenja“, kazala je Salihović.

„Cilj našeg djelovanja i fokus je na mladima jer smatramo da kvalitetnim formalnim i neformalnim obrazovanjem , kada je u pitanju i ekologija, možemo najviše postići. Naši najvrijedniji volonteri su učenici osnovnih škola koji daju izuzetan doprinos u ekološkim akcijama. To su zaista simbolična čišćenja ali je važno buditi ekološku svijest kod mladih ljudi.  Prema vremenskoj prognozi, dan će biti sunčan što nam pogoduje u realizaciji ovog projekta. Prošle godine imali smo jednu ekološku povorku kroz Ilijaš čiji je cilj da probudimo svijest svih naših sugrađana. Drago mi je da ćemo imati i reciklažno dvorište što će znatno doprinijeti čistoći u našem gradu ali i smanjenju divljih deponija. Naše Udruženje pozdravlja ovaj projekat i koristimo priliku da se zahvalimo načelniku općine Ilijaš koji je pokazao da daje važnost ekologiji“, kazao je Džananović.

Akcija “Za čist i lijep naš Ilijaš 2019” okupit će   mnogobrojne volontere, koordinatore omladinskih udruženja, kao i učenike osnovnih škola. 

Share.

Comments are closed.