U sportskoj sali Osnovne škole „Stari Ilijaš“ mlade članice Kluba ritmičke gimnastike „Visoko“ zatekli smo tokom početnog zagrijavanja za dvosatni trening.

Iako je ovo sport koji nije pretjerano popularan u našoj državi, članice KRG „Visoko“ su na bosanskohercegovačkim i međunarodnim turnirima ostvarile zapažene rezultate.

Od 9. maja 2006. godine, škola je registrovana kod Ministarstva obrazovanja nauke kulture i sporta ZDK kao Klub ritmičke gimnastike „Visoko“. Visoko 22. juna 2006. godine postaje član Sportskog saveza općine Visoko, a 17. decembra 2007. godine i član Gimnastičkog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Trenutno klub broji oko 150 članica djevojčica koje se bave rekreativno, te 20 takmičarki koje su veoma uspješne i redovno posjećuju međunarodne turnire.

KRG ”Visoko” djeluje na četiri mjesta i to: Visoko, Moštre, Breza i Ilijaš, a trenerice koje vode ovaj klub su Amina Lepić, Melika Nazifović, te Alina Rajkić koje su za ovaj dosadašnji rad stekle licence nacionalnog sudije ritmičke gimnastike.

Amina Lepić je šest godina trenerica u Klubu ritmičke gimnastike „Visoko“, a ovim sportom se počela baviti još od malih nogu tačnije od svoje sedme godine. Aktuelna gimnastičarka je sa slušateljima i čitaocima portala Radija Ilijaš podijelila više informacija o svojim prvim koracima, uspjehu i sportu koji trenira.

-U Ilijašu smo počele trenirat 2013. godine i jako mi je drago što se odazvao solidan broj djevojčica koje imaju volju baviti se ovim sportom. Moj otac jako voli ovaj sport i sjećam se svojih prvih koraka koje sam napravila na treningu. Tada sam imala sedam godina i on me odveo kako bi se upisala, vjerujte čim sam ušla u salu svidjelo mi se. Posebno me privukla odjeća koju ritmičarke koriste, a to su bile suknjice sa šljokicama, zatim vesele boje i mašnice. Mogu slobodno kazati da uživam u svom poslu sa svojom djecom i to im svakodnevno pokazujem, kazala je Lepić.

Trenerica dodaje da je potrebno mnogo volje, ali i odricanja kako bi se bavili ritmičkom gimnastikom i ostvarili zapažene rezultate. Zatim pored psihofizičkih sposobnosti, dijete mora imati izuzetno razvijenu radnu naviku.

-Ovaj sport zahtjeva mnogo odricanja jer često putujemo na takmičenja koja su van Bosne i Hercegovine. Putovala sam prije sa trenericom i kolegicama, i to su putovanja koja zaista ostanu u lijepom sjećanju. Svi su već navikli na tu čuvenu rečenicu „Imam trening“, bitno je da nikad zbog izlaska ne bih propustila trening. Priprema za jedno takmičenje traju tokom cijele godine, potrebno je nekoliko mjeseci da djevojčica nauči neke osnovne elemente u ritmičkoj gimnastici. Kada se to savlada onda ide vježba koja traje dvije minute, zatim je djevojčica spremna da svoje znanje pokaže pred publikom i sudijama u toku takmičenja, ističe Lepić.  

Mlada Amina kaže da postoje razne situacije koje su nekad uzrok da pomisli kako bi mogla odustat od svega, ali ipak to su samo trenuci kada je prisutan umor.

-Nekad mi se dešavalo da odustanem od svega, a na to utiču umor i situacije kada se na treningu trudim maksimalno, a ne ide mi kako sam zamislila, pa se demorališem. Uglavnom to su samo trenuci, mada przo prođe. Koreografiju smišljamo svi zajedno, odnosno  prilagođavamo u odnosu na djevojčice, u zavisnosti od toga šta njima najviše odgovara, tj. šta najbolje mogu da urade. Dok muziku biramo po svojim afinitetima, izjavila je Lepić.

Amina  ističe da je turnir u Bugarskoj zasigurno najtrofejniji u njenoj karijeri, što je potvrdilo i 3. mjesto koje je tada osvojila.

-Omiljeni turnir mi je definitivno bio u Bugarskoj i tada sam osvojila 3. mjesto. Evo treniramo od mjeseca januara i sad u martu kreću turniri, sljedeće sedmice imamo prvi turnir u Sarajevu, zatim planiramo ići u Novi Sad. Uzrast djevojčica koje se mogu učlanit u naš klub je od 3 do 18 godina, zaista su svi dobro došli. Kao što znate utorkom i četvrkom smo u OŠ „Stari Ilijaš“ od 18:00 sati, kaže Amina.

KRG „Visoko“ 2014. godine prima se u članstvo državnog Gimnastičkog saveza BiH, gdje je iste godine bio organizator i domaćin 1.Državnog prvenstva u ritmičkoj gimnastici. Ovaj klub je učestvovao na mnogim Međunarodnim turnirima u Bosni i Hercegovini ali i Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, na Balkanijadi u Grčkoj – Prvim Igrama Jugoistočne Evrope 2007. godine, zatim u Njemačkoj i drugim takmičenjima po pozivu. Djevojčice su mnogo puta učestvovale na sportskim revijama i klubskim druženjima.

Djevojčice koje su uspješne i talentovane ritmičarke, redovno i intenzivno treniraju tokom cijele godine, a samim tim su ostvarile zapažene rezultate i predstavile svoj klub u najboljem svjetlu.

U razgovoru za Radio Ilijaš Lepić je dodala kako su posebno značajna priznanja Općine Visoko, ali i Općine Ilijaš. Na 19. Manifestaciji izbora za sportistu 2018. godine općine Ilijaš članice Kluba ritmičke gimnastike Iman Velić i Sajra Smajlović dobile su specijalna priznanja koja su dodjeljenja pojedincima i kolektivima koji su pomogli u razvoju sporta na području općine Ilijaš.

Iman Velić je rođena 16. marta 2007. godine u Sarajevu. U klubu ritmičke gimnastike  trenira pet godina, a za to je vrijeme postigla izvanredne i zapažene rezultate, te ima učešća na domaćim i međunarodnim turnirima u ritmičkoj gimnastici na nivou BiH, ali i na turnirima u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Njemačkoj, Sloveniji i mnogim drugim.

-Ritmičku gimnastiku treniram već pet godina i ovo je sport koji je jako zahtjevan. Potrebno je mnogo rada i truda, ako želite ostvariti dobre rezultate. Drago mi je što sam dobila priznanje od Općine Ilijaš i jako sam ponosna na sebe i svoje trenerice, istakla je Velić.

Sajra Smajlović je rođena 20.septembra 2010.godine u Sarajevu. Članica Kluba ritmičke gimnastike postaje u junu 2017.godine i svoje prve korake ritmičke gimnastike stiče u OŠ“Stari Ilijaš“ i nakon samo tri mjeseca treniranja, sa svojih šest godina počinje da se takmiči. Svoju takmičarsku sezonu započinje učešćem na 7.međunarodnom turniru “Ševala Mujic” gdje osvaja svoje prvo zlato.

-Ovim sportom se bavim već dvije godine i imala sam želju da me roditelji upišu. Jako mi je lijepo na treningu i zadovoljna sam svojom trenericom, kazala je Smajlović.

Za kraj razgovora trenerica Amina Lepić je poslala poruku roditeljima čija se djeca još uvijek ne bave nekim sportom.

-Moja poruka bi bila da se mladi više bave sportom, jer djeca koja treniraju drugačije odrastaju u odnosu na ostale, istakla je Lepić.

Share.

Comments are closed.