Protekle sedmice je završeno asfaltiranje lokalnog puta u MZ Luka. Dionica novoasfaltiranog puta počinje od skretanja prije mosta preko rijeke Bosne u Luci i proteže se do servisne saobraćajnice u Ribarićima.

Dužina asfaltiranog puta je 350 metara, a širina tri metra. Vrijednost ugovorenih radova je 46.934,05 KM. Investitori ovog projekta su Općina Ilijaš i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Predsjednik Savjeta MZ Luka Elmin Brkić izrazio je zadovoljstvo što su skoro svi planirani projekti za ovu godinu u mjesnoj zajednici Luka realizovani.

“Nekoliko je bitnih projekata koji su završeni, asfaltirana je dionica lokalnog puta i postavljeno je 25 rasvjetnih tijela u naselju Donja Bioča, izvršena je dopuna rasvjetnih tijela u Gornjoj Luci, rekonstruisana je ograda na mostu preko rijeke Bosne u naselju Ribarići, završeno je i postavljanje rasvjetnih tijela u IZ Luka.

Trenutno su u fazi pripreme za asfaltiranje dva lokalna puta u Gornjoj Bioči, u zaseoku Handžići i u zaseoku Briješće. U toku je sanacija i utopljavanje područne škole u Bioči. Radi se proširenje kanalizacione i vodovodne mreže u IZ Luka, te projekat izgradnje puta u IZ Luka. Zahvaljujem se načelniku i svima koji su zaslužni da se ovi projekti realizuju”, kazao je Brkić.

Izvođač radova je firma Haliliović d.o.o., dok je za nadzor zadužena Institut za građenje “IG” d.o.o. Banja Luka. Radovi su izvršeni u ugovorenom roku.

Asfaltiran je i lokalni put u MZ Stari Ilijaš u naselju Gornja Karaula, zaseok Čuture. Dužina asfaltiranog puta je 300 metara, a širina tri zaseok cuture asfaltiranje putametra. I ovaj projekat se realizovao sredstvima Općine Ilijaš i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo u vrijednosti od 47.203,65 KM.

 

“Stari put asfaltiran je 1987. godine, možete zamisliti u kakvom je stanju bio 30 godine poslije, sav izrupan i iskrpljen betonom. Zimi je bilo nemoguće izaći automobilom do moje kuće. Put se nije mogao očistiti jer se kašika za čišćenje snijega nije mogla spustiti na tlo. Ove zime neće biti problema. Prezadovoljan sam i želim se zahvaliti općinskom načelniku, nadležnoj općinskoj službi, izvođaču radova i svima koji su bili uključeni u realizaciju projekta”, rekao je Ferid Čutura stanovnik naselja kroz koji prolazi novoasfaltirani put.

Izvođač radova je konzorcij firma Halilović d.o.o. i firma Niskogradnja Durmić d.o.o. Ilijaš, a usluge nadzora vrši firma Pronasa d.o.o. Sarajevo. Radovi su izvršeni u ugovorenom roku.

izvor: ilijas.ba

Share.

Comments are closed.