Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (27. januar).

Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o historiji Holokausta, čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u spječavanju čina genocida u budućnosti.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Kofi Annan je 27. januar 2006. rekao: „Tragedija nastala kao posljedica Holokausta se ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se sjećamo, onda možemo odati prikladnu počast žrtvama. Milioni nedužnih Židova i pripadnika drugih manjina ubijani su na nazamislivo barbarske načine. Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu, niti njihovu agoniju.“

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta je memorijalni nacionalni praznik u Njemačkoj, a nazvan je „Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus – Dan sjećanja na žrtve nacional-socijalizma.“ Praznikom ga je proglasio federalni predsjednik Roman Herzog 3. januara 1996 godine izdajući proklamaciju da se ovaj dan obilježava 27. januara, dana kad su 1945 godine vojnici sovjetske armije oslobodili zarobljene u Auschwitz-Birkenau koncentracionom logoru.

Herzog je u svojoj proklamaciji kazao: „Prisjećanje ne smije prestati – ono također mora biti upozorenje budućim generacijama da budu na oprezu. Zato je veoma bitno naći pravi način koji će biti efektivan, koji će iskazivati žaljenje za patnje i gubitke, a biti posvećen sjećanju na žrtve, što će pomoći sprječavanju ponavljanju zločina.“

U povodu svjetskog Dana sjećanja na žrtve holokausta Kruga 99 održat će u nedjelju na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu sesiju „Holokaust – savremene pouke.“

Bivši zatvorenici nacističkog koncentracionog logora Aušvic položili su cvijeće kod zida za egzekuciju povodom 74 godine od oslobođenja logora i Dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Preživjeli su nosili rukave sa prugama koji su podsjećali na nekadašnje radne uniforme, a pojedini su imali i crveno slovo “P” čime su Nijemci obilježavali Poljake.

Početkom Drugog svjetskog rata, većinu zatvorenika u Aušvicu činili su Poljaci koje su dovodile okupacione njemačke snage. Tokom rata Aušvic je postao masovno gubilište za Jevreje i ostale narode.

Kasnije tokom dana planirana je ceremonija nedaleko od ostataka gasnih komora radi odavanja počasti za ubijenih 1,1 miliona u Aušvicu i ostale žrtve Holokausta.

Aušvic su oslobodile sovjetske snage 27. januara 1945. godine.

BHRT

Share.

Comments are closed.