Besplatno mjerenje gustoće kostiju u apoteci “Duopharm” sljedeće sedmice

Apoteka „Duopharm“ Ilijaš u saradnji sa Društvom za osteoporozu FBiH organizuje besplatno mjerenje gustoće kostiju od  12 . do 16. februara  ove godine ( ponedjeljak, srijeda, četvrtak, petak od 09, 00-13,00  sati i utorak od 13,30-17,30 sati).

Osteoporoza je zdravstveni problem u kome dolazi do gubitka normalne tvrdoće kostiju, usled čega one postaju lomljive. Kosti gube svoju tvrdoću zbog nedostatka gradivnih materija i postaju sunđeraste.
Koštana masa određuje tvrdoću kostiju, koja zavisi od različitih faktora: kao što su starost, pol i životne navike, a grade je soli kalcijuma (najviše kalcijum-hidroksiapatit).
Kako bi se kalcijum apsorbovao iz creva poreban je vitamin D, a da bi se zadržao u kostima potreban je estrogen kod žena i testosteron kod muškaraca. Da bi se stvorilo dovoljno vitamina D u organizmu, potrebno je dovoljno sunčanja i potrebni su zdravi bubrezi, a preporučljivo je uzimanje vitamina i suplementa.
Normalno se koštana masa stvara tokom detinjstva do dvadeset i pete godine života, ne menja se sledećih deset godina, i od trideset i pete se normalno gubi 0.3% do 0.5% koštane mase godišnje.
Estrogen kod žene određuje količinu koštane mase, kako njegov nivo opada u menopauzi, kosti gube svoju tvrdoću. Estrogen čuva kalcijum u kostima žene.
Nedovoljna količina estrogena u organizmu žena prouzrokovaće osteoporoze, čak i kada ima dovoljno kalcijuma, fosfora i vitamina D u telu.U prvih deset godina menopauze, žena izgubi 2 – 3% koštane mase godišnje, što je uzrok osteoporoze kod žena.
Slično je i kod muškaraca. Testosteron čuva kalcijum u kostima muškarca. Kada nivo testosterna počne da pada, počinje andropauza i povećava se rizik za nastanak osteoporoze.