Besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi u Apoteci Ilijaš povodom Dana borbe protiv dijabetesa

Povodom 14. novembra Dana borbe protiv dijabetesa Apoteke Sarajevo provode besplatne akcije mjerenja nivoa šećera u krvi. Akcija se od ranih jutarnjih sati provodi i u PJ Ilijaš.

Nešto više o provođenju akcije i interesu građana kazala je  magistra Amra Kovačević, rukovodilac PJ Ilijaš Apoteke Sarajevo.

Besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi  trajat će cijeli dan. Kupovinom nekog od preparata Galasa, dobivate čaj za dijabetičare gratis,a uz to je stalna savjetodavna funkcija, savjetujemo građane kako treba da se paze. Također, imamo  akciju autioksa, dobar za nerve posebno za dijabetičare, kupovinom jedne kutijice, dugu dobivate gratis. Priličan broj građana se odazvao akciji i ovakvim mjerenjima često se ustanove novi pacijenti, potencijalni dijabetičari, kazala je magistra Kovačević.   

Uz kupovinu trakica, danas će se besplatno dijeliti glukometri.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je ustanovljen 1991. od strane Svjetske zdravstvene organizacije i IDF-a (International Diabetes Federation) u znak sjećanja na Frederika Bantinga koji je 1922. godine u svojoj laboratoriji izolovao insulin, čime je započela nova era u liječenju ove bolesti. Kao rezultat kampanje ‘Unite for Diabetes’ od 2007. godine, 14. novembar je posebnom rezolucijom uvršten  i u zvanični kalendar Ujedinjenih nacija kao datum od posebnog značaja.