Kantonalni operativi centar civilne zaštite Sarajevo izdao je upustvo o tome “šta činiti za vrijeme zemljotresa?”. U upustvu se, između ostalog, navodi da u kući ili stanu treba odrediti jedno sigurno mjesto (mjesto okupljanja prilikom zemljotresa) u većoj prostoriji, te osobito djecu upoznati s tim i nekoliko puta godišnje podsjećati ih na to.
“Budite spremni za dodatne zemljotrese. Ako je objekat oštećen, zbog mogućnosti nastanka jačeg zemljotresa, napustite ga smireno, bez panike i po redu: majke s djecom, stari, bolesni, osobe s invaliditetom itd. Ukoliko se nalazite u oštećenom objektu i osjećate miris plina ili vidite pokidane kablove, ne palite svijeće i šibice zbog opasnosti od požara i eksplozija”, kaže se, između ostalog, u upustvu.

Kada je riječ o postupcima nakon zemljotresa istče se da “kada prestanu prvi potresi, napustite prostoriju uzevši sa sobomnajvažnije i spremljene stvari (zgradu prvo napuštaju majke sa djecom, starije osobe i invalidi, pa ostali”.
“Ne napuštajte prostoriju (zgradu) liftom, upotrebljavajte isključivo stepenice, mogu se pokvariti instalacije, srušiti liftovi posljedicama prvog ili ponovnim potresom, može nestati električne energije i sl. Isključite električnu energiju na glavnoj sklopci i zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu. Posvetite se, ukoliko situacija omogućava, pomoći stradalima, s tim da se ne pomiču teško povrijeđene osobe. Upotrebljavajte za piće samo flaširanu vodu i vodu koja stigne kao
pomoć”, navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Share.

Comments are closed.