Nebo se ove godine na Dan šehida suzama solidariše sa majkama, sinovima, kćerkama, braćom, sestrama i nama ostavljenima jer ne  prestaje bol za najmilijim koji prerano dadoše najsvetije i najvrijednije-svoje živote za odbranu i našu kakvu-takvu slobodu.

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš i ove je godine organizovala besplatan prijevoz autobusima i do šehidskog mezarja u Solunu povodom obilježavanja ovog značajnog datuma. Oko 50 putnika, uglavnom porodica i rodbine iz Ilijaša je krenuo  za Solun na dovu šehidima kako bi odali počast hrabrim ilijaškim sinovima koji su život izgubili na olovskom ratištu, jednom od najžešćih u posljednjem ratu.

Porodice mezarja obilaze svake godine, zagrle bijeli nišan, isplaču se i ispričaju sa onima koji ih  u Džennetu čekaju, pomiješaju bajramsku radost sa suzama nedostajanja, olakšaju teret svojoj duši.

Kako  je kazao Mujo Numanović, imam džamije u Solunu cijeli dan pristižu rodbina i prijatelji, ali i zvaničnici ispunjavajući tako svoju dužnost da na Bajram posjećuju mezarja umrlih i da njihove duše obraduju neprocjenjivim poklonima- proučenom Fatihom i Ja sinom.

Numanović je kazao da će se sljedećih mjeseci intenzivno raditi na uređenju mezarja i harema.  Ispravljeni su nageti nišani, poravnani i dalje slijedi njihovo uređenje kako bi  posjetiteljima bio olakšan prilaz mezarima.

Uslijedit će potom uređenje staza, pristupnog puta, ravnjanje terena i hortikulturno uljepšavanje kompletnog prostora. Za ovu namjenu Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada ZDK odobrili su dodatna sredstva od 96.000 KM. Radi se o projektu u kome učestvuju i kantonalno Ministarstvo rada socijalne politike i izbjeglica, Općina Olovo, Općina Ilijaš, Općina Vogošća i Federalno ministarstvo  za pitanja boraca.

Vratiti se ponovo na ovo mjesto i pogledati sve mezare za većinu posjetitelja je potresno,a posebno saborce ukopanih šehida. Na mezarju u Solunu u kome je ukopano 140 šehida, mnogi  su  sa područja općine Ilijaš. Svi su  junaci, iz elitnih, napadačkih jedinica i ljudske veličine. Svi su žive rane u srcima svojih majki, djece i očeva.

I na današnji dan je poslana poruka da njihova hrabrost mora biti putokaz budućim naraštajima, da se pamti, voli svoja domovina, a tuđe pravo poštuje.

Na Spomen obilježju su uklesana  imena boraca koji su život dali za odbranu Olova i cijele Bosne i Hercegovine gdje su ukopani šehidi  iz Olova, Ilijaša Sokoca i Han Pijeska.

Cvijeće su na mezarju u Solunu položile delegacije Udruženja porodica šehida Općine Ilijaš i Udruženje porodica šehida Općine Vogošća.

Share.

Comments are closed.