Povodom obilježavanja 5. februara, Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992-1995. godine i 25. godišnjice stradanja građana Sarajeva na pijaci Markale, biće održana Zajednička komemorativna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i opštinskih vijeća sa područja Kantona Sarajevo.

Delegacija Općine Ilijaš prisustvovat će obilježavanju godišnjice stradanja građana Sarajeva na pijaci Markale, u kojem je 68 ljudi poginulo, dok su 144 osobe ranjene.

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković te vijećnici Muhamed Handžić i Almir Špiodić prisustvovat će Zajedničkoj komemorativnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Sarajeva i općinskih vijeća s područja KS, a potom položit cvijeće na spomen obilježje, gdje je planirano i održavanje prigodnog programa.

I delegacija Općine Ilijaš će danas prisustvovati obilježavanju godišnjice .

Nakon Zajedničke komemorativne sjednice, predviđeno je da svi učesnici polože cvijeće na spomen obilježje na pijaci Markale, gdje je planirano i održavanje prigodnog programa.

Na današnji dan, prije 25 godina, sa položaja vojske Republike Srpske koji su se nalazili na području Mrkovića ispaljena je minobacačka granata kalibra 120 mm, od koje je smrtno stradalo 68 građana Sarajeva, dok ih je 142 teže i lakše ranjeno.

Share.

Comments are closed.