U znak sjećanja na Prvi međunarodni kongres štedioničara, održan 1924. godine u Milanu, 31. oktobar obilježava se kao Svjetski dan štednje.

Tada su, naime, predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat, zaključivši da štednja predstavlja temelj rasta i razvoja.

Na ovaj datum svake se godine podsjeća na važnost štednje i uopšte upravljanja novcem kako bi se najprije kod najmlađih, razvila svijest o tome koliko je značajna ova korisna navika.

Ukupna štednja istaknuta je kao dokaz zrelosti jednog gospodarstva i njenih stanovnika. Istaknuta je i važnost finansijske edukacije u školama te su pokrenute razne inicijative u saradnji sa obrazovnim institucijama. Ovaj dan se obilježava i dan danas širom svijeta, na način da kreditne institucije najčešće daruju štedne kasice, nagrađuju najvjernije štediše, doniraju određena sredstva u dobrotvorne svrhe, ili otvaraju svoja vrata najmlađima koji imaju priliku posjetiti banke i saznati nešto o njihovom poslovanju.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) Svjetski dan štednje obilježava nizom događaja.

Štedimo novac, ali i prirodne resurse koji su ograničeni i s kojima treba raspolagati savjesno !

 

Share.

Comments are closed.