Danas se obilježava Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka je globalna surađivačka kampanja osnovana na podizanju svijesti o dječijem raku, te izražavanju podrške djeci i adolescentima sa rakom, preživjelima i njihovim porodicama. Dan promoviše poštovanje i veće razumjevanje problema i izazova koja se tiču djece oboljele od raka. Također reflektuje potrebe za pravednijim i boljim pristupom kako samim tretmanima tako i brizi o svoj djeci koja boluju od raka, širom svijeta. U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka 15. februara, Udruženje ”Srce za djecu koja boluju od rakau FBiH”, pripremilo je niz aktivnosti, a najvažnija je svakako akcija proizvodnje prirodnih perika. Aldina Selimagić – Šljivo, psiholog ”Udruženja srce za djecu koja boluju od raka FBiH”, pozvala je sve građane da se ošišaju u znak podrške ovoj djeci , te navela kako se broj oboljelih iz godine u godinu povećava.

”Udruženje ”Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH” se bavi pružanjem podrške i pomoći djeci oboljeloj raka, kao i njihovim porodicama. Mi to radimo na više načina, evo danas govorimo o 15. februaru – Međunarodnom danu djece oboljele i liječene od raka. Svake godine pripremimo niz aktivnosti kojima obilježimo ovaj datum. Ove godine smo, osim posjete bolničkom odjeljenju i druženju u roditeljskoj kući pripremili malo drugačiji program. Naime, radi se o neobičnom pozivu građanima u akciji pravljenja prirodnih perika za djecu. Poznato je da djeca tokom liječenja izgube kosu, i to zaista predstavlja najteži momenat za tu djecu. Ovom akcijom pokušavamo da pokrenemo proizvodnju prirodnih perika, te im tako olakšamo te dane, barem sa vizuelnim fizičkim pomagalima. Ovom prilikom pozivamo sve građane da u subotu dođu u Sarajevo city centar i ošišaju svoju kosu u znak podrške ovoj djeci ili da pak doniraju svoju kosu, koja ne smije biti hemijski tretirana. U nedjelju će biti upriličena svečana akademija kojoj će prisustvovati sva djeca koja su završila liječenje. Pored ovih aktivnosti kojima obilježavamo ovaj dan, naše udruženje bavi se pružanjem podrške tokom čitave faze liječenja jer to nije bolest samo djeteta nego i čitave porodice. Otvaranjem roditeljske kuće smo mnogo pomogli ovim porodicama, gdje smo im omogućili da budu na okupu tokom cijelog liječenja. Iz godine u godinu raste broj oboljelih, ali svakako raste i broj izliječenih tako da je to ono što nama daje vjetar u leđa. Mi brojimo jednu vojsku izliječene djece, što se najbolje vidi prilikom obilježavanja ovog datuma, gdje u našem kampu okupimo tu djecu. Naše udruženje broji do 400 djece, a ovaj broj se iz godine u godinu povećava. Ova djeca održavaju kontakt sa nama i nakon izliječenja, jer mi pružamo podršku tokom liječenja i nakon liječenja, što svjedoče naši kampovi druženja i prijateljstva,” istakla je Aldina Selimagić – Šljivo, psiholog ”Udruženja srce za djecu koja boluju od raka FBiH”.

Djeca se suočavaju sa teškim, bolnim, dugotrajnim i neizvjesnim liječenjem. Roditelji su prepušteni sami sebi u teškim trenucima, a medicinski radnici su svakodnevno izloženi stresnim situacijama. U cilju unapređenja borbe protiv raka kod djece trebalo bi raditi na slijedećem:

– Podizati nivo svijesti u zemljama sa niskim razvojem o tome koliko je važno rano dijagnosticiranje raka i početak tretmana kod djece u najranijoj dobi.
– Pomoći programe tretmana koji već postoje kako bi ostali održivi.
– Podržati programe za specifične tretmane i njegu na mjestima gdje se za to ukaže potreba.
– Unaprijediti pomoć djeci i njihovim porodicama kroz projekte kao što je omogućavanje smještaja za porodice oboljelih u blizini mjesta liječenja, uz dodatnu socijalnu, emocionalnu i praktičnu pomoć.
– Poboljšati kvalitetu života kod djece oboljele od raka bez obzira na ishod liječenja. Ako tretman nije opcija, onda palijativna njega mora biti najboljeg kvaliteta – nijedno dijete ne treba da pati!

 if (document.currentScript) {