MJESTO ZA REKLAMU

 I ove godine, kao i prethodnih, organizatori 71. tradicionalne Čevljanske  koride očekuju više od 50.000 posjetilaca na najvećoj koridi na Balkanu. Pripreme za najbolju borbu bikova u regionu su završene.

Kao uvertira za borbe bikova i brojne sadržaje koji su danas planirani, jučer je na Čevljanskom polju održan veliki šahovski turnir na kojem su učestvovali takmičari iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore… Atrakcija šahovskog turnira bio je velemajstor Emir Dizdarević, koji je odigrao simultanku na 30 tabli.

“Na šahovskom turniru smo podijelili 23 nagrade. Prvo mjesto zasluženo je osvojio Srđan Zlobec iz Vareša,” izjavio je Milenko Srdić koji već godinama komentariše Čevljansku koridu i samim borbama daje posebnu draž.

Besim Gljiva, predsjednik Organizacionog odbora Čevljanske koride, ističe da su vodili računa i o svim ostalim sadržajima, jer je ova manifestacija daleko više od borbe bikova.

“I ove godine posjetioci će moći da uživaju u različitim sadržajima i disciplinama. Bosansko kolo, bacanje kamena s ramena, trka konja, nastupi kulturno-umjetničkih društava samo su neki od sadržaja. Na ovaj način pokušavamo sačuvati našu tradiciju. Tu će biti i veliki broj šatora sa različitim vrstama muzike, a moći će se dobro pojesti, popiti, ali i kupiti. U centralnom muzičkom dijelu programa nastupit će pobjednici popularnog muzičkog showa ‘Nikad nije kasno’ – Nihada Kapetanović i Stanoje Stanković – Kale Dijamant”, kaže Besim Gljiva koji dodaje da ga posebno raduje vremenska prognoza prema kojoj za vikend neće biti padavina.

Čevljanska korida je olimpijada u borbi bikova i na njoj učestvuju samo najbolji bikovi iz BiH. Raspored borbi najavljuje dosta neizvjesnih okršaja. Tako će rogove ukrstiti Brisko i Ruško, Medonja i Žujo, Peronja i Gareša, Vihor i Struja…

Share.

Comments are closed.