Dragi naši čitaoci, ljubitelji pisane riječi, knjigoljupci, Gradska biblioteka Ilijaš vam nudi mnoštvo lijepih i zanimljivih knjiga. Mi smo za ovu sedmicu birali za vas i odabrali fantastičnu knjigu „Zar nije prošlo vrijeme ruža“ autora Efida Šehića.

Cijeli život, sam po sebi, je nepredvidljiv, i često nam se svima događa, da htjeli to ili ne, upadnemo u neku tešku, nerazumljivu i jedva podnošljivu situaciju.Nekad uspijemo da se izvučemo i izborimo, a nekad jednostavno pokleknemo pred životnim izazovima. Onda se polako predamo, i utjehu pronađemo u čitanju knjiga naših omiljenih pisaca ili nekih potpuno nam novih. Ljudi su nas iznevjerili, ali knjige nikada do sada nisu. Knjige su uvijek tu da nam pruže utjehu u trenucima samoće i beznađa,da nas obraduju i nasmiju, onda kada nam je to najviše potrebno. One su naši najbolji prijatelji. Čitanje je jedno od velikih zadovoljstava, koje vam samoća omogućuje.

 

 

Efid Šehić „Zar nije prošlo vrijeme ruža“

Danas nam naša Jasmina Masnopita iz Gradske biblioteke Ilijaš preporučuje roman „Zar nije prošlo vrijeme ruža“ autora Efida Šehića.

Efid Šehić, rođen je 1975. Godine u selu Gornja Bioča, kod Ilijaša, gdje je živio do izbijanja srpske oružane agresije. S okupacijom rodnog kraja, našao se kao izbjeglica u Visokom, gdje je završio okupacijom prekinuto srednjoškolsko obrazovanje. Sa šesnaest godina priključio se braniocima Bosne i Hercegovine i bio borac u više vojnih formacija Armije Bosne i Hercegovine. Po prestanku ratnih djelovanja, ostao je profesionalno u vojsci, da bi, nakon dvadeset godina aktivne službe, bio umirovljen. Autor Šehić živi u svom rodnom mjestu i ovo mu je prva knjiga.

Radnja romana „Zar nije prošlo vrijeme ruža“ počinje ratne 1994. godine, a mjesto dešavanja je grad Visoko. Ovo je zapravo jedna zanimljiva priča o ljudima i događajima koji su se dešavali u ratu ali i u miru. Roman govori o ljudskoj patnji, stradanju i o onoj ljepšoj strani života, a to je sreća i ljubav. Maloljetni pripadnik Armije Bosne i Hercegovine je glavni lik romana, koji nakon ratne porodične tragedije ostaje sam. Autor piše o brzom sazrijevanju glavnog lika koje je iznuđeno ratnim okolnostima, zatim o njegovom poimanju: rata, borbe, vjere i ljubavi. Riječ je o jakoj emotivnoj vezi glavnog lika Nedžada i djevojke po imenu Merjema koji imaju različit pogled na svijet i tu zapravo nastaje njihov problem. Pored navedenog roman ima snagu i historijskog dokumenta jer je pisan rukom očevidaca ratnih dešavanja i zasigurno predstavlja branu zaboravu, govoreći o nepomjenjivoj ćudi  neprijatelja Bosne i Hercegovine i o njihovoj pogrešnoj ideološkoj matrici.

Ne zaboravite i ovo djelo potražiti u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Knjigu preporučila:  Jasmina Masnopita-Gradska biblioteka Ilijaš

Share.

Comments are closed.