Direktor Službe za zapošljavanje KS Muhamed Bekto kazao je da će uskoro biti objavljeni rezultati dva javna poziva „Posao za sve“ i „Pripravnici“. 

– Za ovu namjenu smo prvobitno planirali devet miliona KM za zapošljavanje 700 pripravnika visoke stručne spreme koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih i 571 osobu kroz program „Posao za sve“, bez obzira na godište i radno iskustvo. Pripravnici će 12 mjeseci dobivati po 800 KM, a u okviru projekta „Posao za sve“ šest mjeseci po 700 KM – rekao je Bekto.

Istakao je da su imali veliki broj aplikacija od poslodavaca.

– Ukupno 1.271 aplikaciju u kojima se tražilo oko 3.500 osoba da se zaposle kroz ova dva javna poziva. Zbog velikog broja aplikacija zatražili smo od Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Vlade da se odobri još 1.800.000 za 100 pripravnika i 200 za javni poziv “Prilika za sve”. Tako da će ukupna sredstva biti 11 miliona KM i zaposlit će se 1.571 osoba kroz ova dva javna poziva. Omogućili smo većem broju poslodavaca da angažira veći broj nezaposlenih te na ovaj način pokušavamo poslodavcima olakšati pritisak i namete od države i stvoriti uvjete za poslodavce da mogu adekvatno platiti svog radnika – rekao je Bekto.

On je ovom prilikom najavio dva nova javna poziva koji su usvojeni na Vladi, a to su „Javni radovi“ i „Obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih”.

Javni pozivi bit će objavljeni u narednih 10 do 15 dana, gdje će poslodavci s područja KS imati priliku da apliciraju za 600 osoba po programu Javnih radova. Za tu mjeru odvojili su 1.800.000 KM i za  obuku, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za 60 osoba izdvojeno je 250.000 maraka – rekao je Bekto.

Ukupno kroz ova četiri poziva Bekto ističe da će biti utrošeno 20 miliona KM te očekuje da će biti angažirano oko 6.000 ljudi.

Izvor: Avaz

Share.

Comments are closed.