Sezona je gripe, najavljen je i novi val koji će trajati od početka februara do marta, prema predviđanjima epidemiologa zasnovanim na statističkom praćenju  i naučnoj analizi.

I dok su u Hrvatskoj i Srbiji zabilježeni i smrtni slučajevi koji se povezuju s gripom, u bosanskohercegovačkom glavnom gradu Sarajevu situacija nije ništa drugačija u odnosu na isti period ranijih godina.

Tako i broj oboljelih od gripe i u Domu zdravlja Ilijaš nije znatno povećan.

Sa direktoricom Doma zdravlja Ilijaš dr. Amrom Matorugom razgovarali smo o sezoni gripe, te kako se zaštiti s obzirom na to da je najavljen novi val  sa početkom februara i novog školskog polugodišta.

Direktorica DZ Ilijaš dr. Amra Matoruga

-Ovo je period godine kada je povećan broj oboljelih od gripe i stanja sličnih gripi. Svaki dan šaljemo izvještaj Zavodu za javno zdravstvo o broju respiratornih infekcija, što uključuje i gripu i slična stanja. Mi smo imali nekI prvi val krajem 2018. godine i početkom januara ove godine, a sada je neka stagnacija možemo reći. Epidemiolozi najavljuju i drugi val gripe, na svim punktovima porodične medicine, školskom i predškolskom dispanzeru imali smo povećan broj pacijenata,  ali se zaista ne može govoriti o epidemiji. Upala gornjih respiratornih puteva, gnojna angina, viroze, upala grla, povišena temperatura i stanja slična gripi, te u nekoliko slučajeva akutni bronhitis i upala pluća su najčešća stanja koja su se javljala u proteklom periodu, kazala je direktorica Matoruga.

Kada je riječ o gripi, ona se tretira simptomatski. Ilijaš ima problem i sa nezdravim zrakom punim štetnih čestica.

Ponovo evo čitam izvještaj Zavoda za javno zdravstvo i Ilijaš je opet jedan od pet najzagađenijih gradova. Preporuka je stanovništvu da što više izađu sa djecom na više nadmorske visine, hvala Bogu naša općina ima te divne predjele sa višom nadmorskom visinom gdje zrak nije zagađen. Dakle, preporuka je da se uzima C vitamin, čaj, obara se temperatura antipireticima, pojačana ishrana i jedno mirovanje.  preventivne mjere treba provoditi u smislu da se izbjegavaju veća okupljanja, zatim, redovno održavanje higijene. Jedan zaraženi pacijent može zaraziti 10 drugih, objašnjava dr. Amra.  

Rizične grupe  (hronični bolesnici, stariji od 65 godina, te ostale obuhvaćene kategorije) su vakcinisane, u Ilijašu je bio dobar odziv, potrošeno je svih 400 doza, što je 20 posto u odnosno na broj stanovništva.

Share.

Comments are closed.