Doviđenja, drago Sarajevo! Ovim riječima na današnji dan prije 35 godina tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch zatvorio je ZOI koje su 1984. godine održane u Sarajevu. 

Prvi čovjek MOK-a rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji.

Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine, u Atini, odabrao je Sarajevo za organizatora Igara, a u konkurenciji su bili japanski Sapporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Göteborg.

U organizaciju su utrošena velika sredstva. Pripreme koje su trajale godinama, pored dobro organizovanih igara, kao rezultat imaju izgrađene saobraćajnice, hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina) tako i u gradu, sportski centri Skenderija i Zetra, žičare, ski liftovi…

Sarajevo je postalo centar svjetskih i medijskih interesovanja. ZOI su održane od 8. do 19. februara.  U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), piše historija.ba.

Na ovim Igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta, a Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika (preko 2.500). Sarajevo je otvorilo vrata i poželilo dobrodošlicu svima!

Otvaranje XIV ZOI pratilo je oko 60.000 Sarajlija, na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde ljudi preko TV-a. Olimpijski plamen je upalila klizačica Sanda Dubravčić.

Igre su među učesnicima, a i među gledateljima ostale u vrlo dobrom sjećanju. Domaćinima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu – prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama. Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile s transparentima na kojima je pisalo “Više volimo našeg Jureka, nego domaćeg bureka”, ili kraće “Volimo Jureka, više od bureka”.

Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade su bili učesnici u umjetničkom klizanju. Najbolji dojam je ostavio britanski par Jayne Torvill i Christopher Dean koji su osvojili zlatnu medalju u plesu. Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Witt koju je upravo Olimpijada u Sarajevu učinila jednom od najvećih sportskih ikona s kraja 20. vijeka.

Olimpijski duh još živi u našem glavnom gradu i njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama. ZOI su sigurno jedna od najboljih stvari koje su se desile gradu Sarajevu i državi Bosni i Hercegovini.

Share.

Comments are closed.