MJESTO ZA REKLAMU

Organizacioni odbor manifestacije „Dani sjećanja –Srebrenica 11. juli 1995. godine „ utvrdio je Program ovogodišnje manifestacije koji će biti upriličen od 08-11. jula 2018. godine.

Programom je predviđen i Marš mira na relaciji (Nezuk – Potočari). Tim povodom gosti popodnevnog programa RAI bili su Džemail Jusupović i Mirzet Avdić, učesnici ovogodišnjeg pohoda.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u srebrenici i njjenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije RS, potpomognute snagama iz Srbije . Pohod je protestni jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornihza počinjene zločine . Marš mira traje tri dana od 08-10.07.2018. godine sa isto toliko etapa. Polazak učesnika iz Ilijaša planiran je u nedjelju 08. Jula u 04.00 sata sa autobuske stanice Ljubnići sa stajanjem u Podlugovima, Iljašu, Starom Ilijašu i Malešićima. Kolona iz Nezuka polazi između 08,45 i 09.00 sati . Učesnici će prolaziti sljedećom maršutom : Nezuk-Baljkovica- Parlog- Crni Vrh- Snagovo- Liplje- Jošanica – Donja Kamenica- Bakrači- Glodi- Udrč- Cerska- Kaldrmica- Đugum- Mravinjci – burnice- Kameničko brdo- Ravni Buljim- Jaglići- Šušnjari- Budak – Potočari „ –kazao je Jusupović .

Privredni subjekti su i  ove godine pomogli  organizaciju pohoda kazao je Mirzet Avdić : „Ove godine imamo 65 prijavljenih,  logistički tim na čelu sa Safetom Gabeljićem će pratiti sve aktivnosti. Svi učesnici trebaju posjetiti stranicu „Marš mira „ kako bi se informisali o svemu što će im trebati  i kako se najbolje pripremiti za put. Svi učesnici trebaju  biti spremni bez obzira na vremenske prilike.  Naš pohod je podržala kompanija „Standard“ –prehrana u vrijednosti  1000,00 KM, a jedan od učesnika će biti i direktor ove kompanije Damir Muhić. Crveni križ donirao je sanitetski materijal u vrijednosti  100,00 KM ,  Centrotrans je obezbjedio prevoz svih učesnika a Općina Ilijaš je tu da pomogne za sve ostale stvari kao i dosad “–kazao je Avdić.

Radio Ilijaš će pratiti sve aktivnosti vezane za pohod, tako da će naši slušatelji i pratioci web stranice imati blagovremene informacije.

Share.

Comments are closed.