Poštovanje, trud, zalaganje i ljubav su temeljne vrijednosti koje djeci treba pokazivati od malih nogu. To je nešto što će ih naučiti njihovoj ulozi u društvu. Djeca sa ovim vrijednostima, bez ikakve sumnje, puno ranije sazrijevaju i stasavaju u čestite i zrele članove društvene zajednice.

Senada i Fatima

Iako je  primarna uloga nastavnika u prenošenju znanja  učenicima, nastavnici i učenici mogu imati i drugu ulogu. Ta druga uloga, izgrađena na najljepšim vrijednostima, ostavlja toliko snažan pečat, da takvi odnosi prelaze u prava istinska prijateljstva. Jedna divna priča o odnosu nastavnica-učenica dolazi iz OŠ „Podlugovi“. Naime nastavnica vjeronauke Senada Šabanović i njena učenica Fatima Musa imaju poseban, emotivan odnos.

„Ponosna sam što me Allah počastio ovim pozivom, da budem nastavnica. Pratimo djecu od I-IX razreda. Pratimo proces njihovog razvijanja. Posebna je čast kada nastavnik uoči plodove rada, prije svega roditelja i djece ali i nastavnika. Fatimi predajem od prvog razreda osnovne škole. Družimo se već devet godina. Jako sam emotivna kada je u pitanju Fatima. Zato što je to biser naše škole. Nije u pitanju samo vjeronauka nego sve općenito, ponašenje,  odijevanje, rezultati na nastavi i vannastave aktivnosti.  Molim Gospodara da svim našim učenicima podari dobro a posebno ovakvim kao što je Fatima”, kazala je nastavnica Šanabović.

Fatima Musa, deveti je razred u OŠ „Podlugovi“. Živi sa roditeljima, dva brata i sestrom. Izuzetno čestita i vrijedna učenica, o kojoj nastavnici imaju samo riječi hvale, kaže da je vjera njena najljepša uputa u odnosu prema ljudima općenito. Drugačija je i zbog svog hidžaba koji nosi  jer je to  rijetkost u osnovnim školama. Fatima je svestrana učenica i jedna od najboljih ambasadorica svoje škole.

Fatima Musa

„Vjera je ta koja nam daje sve odgovore i upute u životu. Hidžab nosim od 2016. godine. Inspirisala me moja rodica koja živi u Australiji i te godine bila je na odmoru kod nas. Posmatrala sam je i sve mi se dopadalo. Odlučila sam i ja da se pokrijem.  Kada sam došla u školu svi su komentari bili prelijepi. Moja nastavnica njemačkog je trčala prema meni da me zagrli. Imala sam podršku svojih prijatelja. Nisam nikada razmišljala o tome da bi mahrama mogla biti opterećenje. Ona to i nije. Ja igram odbojku. Treniram i atletiku. Takmičim se, trčim u tunici dugoj do koljena i širokim šalvarama. Osvajam medalje.  Ove godine učestvovala sam na kantonalnom takmičenju iz vjeronauke i osvojila sam šesto mjesto, od maksimalnih 100 bodova ja sam osvojila 94, što je najbolji plasman  naše škole do sada“, kazala je Fatima.

Svjesna izuzetno važne uloge nastavnika u formiranju ličnosti, Fatima kaže da su nastavnici zaslužni za naše mnogobrojne uspjehe.

„To su naši drugi roditelji. Oni nam daju najveće temelje u obrazovanju. Naši nastavnici zaslužuju puno poštovanje. Moramo shvatiti vrijednost ulaganja u nas kao osobe, kako trud roditelja tako i naših nastavnika“, kazala je Fatima.

„Muhamed s.a.w.s je bio mu'allim. To je neko ko podučava. Da bi neko imao pravog efekta  od podučavanja, mora dati svoj maksimum. Nastavnici moraju biti u interakciji sa učenicima. Ako pružite ljubav, vi ćete dobiti ljubav. Nije to samo u nastavnom procesu. To je tako i u životu. Mi koji podučavamo, djecu od malih nogu moramo naučiti pozitivnim vrijednostima. Nastavnik je važna karika u odrastanju mladog bića“, kazala je nastavnica Šabanović.

Nastavnica Šabanović ističe medresu kao školu koja je iznjedrila mnogobrojne uspješne ljude ali svakako ponosi se i uspjesima svih svojih učenika i u drugim oblastima.

„Naša škola je ponosna jer iz svake generacije izađe po najmanje jedan učenik koji upiše medresu. Imamo u džematu u Podlugovima učenike koji završavaju i Fakultet islamskih nauka. Uskoro ćemo imati jednog i hafiza. Također bih pohvalila fantastičan odnos imama džemata Podlugovi Asmir ef. Salihovića s kojim imamo izuzetno dobru konekciju i odnos kada su u pitanju naši učenici. U Podlugovima je posebna sinergija kada je u pitanju vjera. Veliko hvala našem efendiji u doprinosu i izgradnji naše zajednice“, kazala je nastavnica Šabanović.

I Fatima planira upisati Gazi Husrev-begovu medresu jer ima želju da se obrazuje u školi koja ima najdužu tradiciju rada na ovim prostorima.  Također, kazala nam je da joj je Ramazan brzo prošao.

„Ramazan je bio lahak. Brzo je prošao. To je dokaz da inače vrijeme brzo prolazi i Ramazan je prilika da se preispitamo koliko iskorištavamo vrijeme kao blagodat. Svojim nastavnicima, prijateljima i sugrađanima želim čestitati nastupajući  Bajram da ga dočekaju u zdravlju i sreći“, poručila je Fatima.

Mnogo uspjeha i sreće želimo Fatimi u nastavku školovanja, a nastavnici Šabanović vrijedne i čestite učenike u budućim generacijama.

Share.

Comments are closed.