MJESTO ZA REKLAMU

Federalni zavod za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje (FZ MIO/PIO) danas je Vladi Federacije BiH uputio informaciju prema kojoj su stečeni ekonomski uvjeti da Vlada FBiH može iskoristiti mogućnost koju joj daje član 81 novog Zakona o PIO, da vanredno poveća minimalne penzije.

U skladu s ekonomskim mogućnostima i ograničenjem, postavljenim tim članom Zakona, da povećanje može biti do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini, FZ MIO/PIO je predložio Vladi da donese odluku da se minimalne penzije povećaju za 3,2 posto.

Tako uvećana minimalna penzija sada će iznositi 359,2 KM i nju će, kao i dosadašnju minimalnu penziju, primati oko 186.000 penzionera.

Penzije će biti povećane na novi iznos minimalne penzije i za još oko 6.800 penzionera koji su do sada primali iznos između nove i stare minimalne penzije, do iznosa nove minimalne penzije, tako da će povećanjem biti obuhvaćeno oko 193.800 penzionera, od ukupno 416.500 koliko ih je sada na isplati, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću FZ MIO/PIO.

Iz Zavoda podsjećaju da će, u skladu sa zakonskom odredbom o obaveznom godišnjem usklađivanju svih penzija, 15. aprila, s primjenom od 1.januara, biti usklađene sve penzije, osim maksimalnih, te da se očekuje postotak usklađivanja također preko 3 posto.

To usklađivanje će se primijeniti i na novi iznos minimalne penzije, tako da će minimalne penzije u 2019. godini biti veće od 370 KM, što je povećanje u odnosu na 28. februar prošle godine, do kad je primjenjivan stari zakon o PIO-u, za preko 14 posto, navodi se u saopćenju.

Share.

Comments are closed.