Godišnjica smrti jednog od najvećih kantautora Kemala Montena

Kemal Monteno je na današnji dan 2015. godine preminuo  u bolnici u Zagrebu u 67. godini, ali mnoge njegove kolege i prijatelji ne zaboravljaju dan kad ih je napustio jedan od najomiljenijih bosanskohercegovačkih kantautora. Na društvenim mrežama ostavljaju poruke kojima pokazuju da ne odlazi iz njihovih sjećanja.

Jedan od najvećih kantautora u regiji Đorđe Balašević nije zaboravio na voljenog kolegu i prijatelja kojem je 2015. godne posvetio i snimio pjesmu ‘Duet’. Smrću dragog prijatelja izgubio je šansu da otpjevaju duet, rekao je tada Balašević.

Rođen je u Sarajevu 1948. godine, a posljednjih 15 godina živio je u Zagrebu.

Njegov otac bio je italijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te ljubavi odlučio je ostati u novoj domovini.

Iza Montena ostale su pjesme koje će ga uvijek čuvati od zaborava.

“Nekako s proljeća”, “Nije htjela”, “Daleko”, “Sarajevo ljubavi moja” i “Vratio sam se živote” su pjesme koje su prepoznatljive ljudima širom regiona, a i dalje.

Tokom svoje bogate muzičke karijere kantautora, Monteno je stvorio ne samo vlastiti muzički potpis na domaćoj zabavnomuzičkoj sceni, nego je svojim pjesmama znao doprinijeti i uspjehu svojih kolega pjevača, ali i prijatelja kao što su Arsen Dedić, Zdravko Čolić, Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Gabi Novak, Ismeta Krvavac, Dražen Žerić Žera i drugi.

Kemal Monteno sahranjen je u Aleji velikana na gradskom groblju “Bare”.