Bosanske piramide svakim danom izazivaju sve veću pažnju kako domaće tako i svjetske javnosti.

Istraživanja su započeta u aprilu 2005. kada je antropolog dr. sci. Semir Osmanagić postavio hipotezu o postojanju kompleksa piramida i mreže podzemnih tunela, a nastavljena 2006. formiranjem neprofitne Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Danas je ovo istraživanje najveći svjetski arheološki projekt koji privlači desetine hiljada turista u Visoko (BiH) svake godine. U Zaključcima Prve međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida u augustu 2008. pedeset pet vodećih svjetskih stručnjaka iz 13 zemalja je zaključilo da su “bosanske piramide arheološki fenomen kojeg treba intenzivno istraživati.”

Gost jutarnjeg programa Radio Ilijaša bio je Ajdin Ahmetspahić, koordinator Fondacije  „Arheološki park : Bosanska piramida Sunca“ je predstavio rad fondacije i  njene aktivnosti.

-Bosanska dolina piramida je najveći svjetski kompleks piramidalnih građevina. Sastoji se od Bosanske piramide Sunca (Visočica) koja je, s visinom od više od 220 metara, znatno viša od Keopsove piramide, zatim Bosanske piramide Mjeseca (Plješevica) visoke 190 metara, Piramide bosanskog Zmaja (Buci) od 90 metara, te obrađenih uzvišenja Hrama Majke Zemlje (Krstac) i Piramide Ljubavi (Cemerac). Piramide Sunca, Mjeseca i Zmaja formiraju pravilan jednakostraničan trougao s međusobnom udaljenošću vrhova od 2.170 metara. Orijentacija stranica svih piramida je pravilna, prema kosmičkom sjeveru. Georadarska i termalna snimanja piramida su potvrdila postojanje prolaza i prostorija unutar piramida. Analize uzoraka blokova s Bosanske piramide Sunca na institutima za materijale u BiH, Francuskoj i Italiji su pokazale da je riječ o betonu najbolje kvalitete, kojim je prekrivena -kazao je Ahmetspahić.

Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” je formulirala projektni zadatak istraživanja Bosanske doline piramida za naredni dugoročni period. Osnovna karakteristika je njegov multidisciplinarni naučni pristup čije jezgro čine naučnici iz više zemalja.

Trend dolazaka školskih ekskurzija u Bosansku dolinu piramida nastavljen je ovog proljeća i po riječima Ahmetspahića učenici su oduševljeni posjetom.

Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” prima brojna svjedočanstva o blagotvornom djelovanju boravka u prahistorijskom Podzemnom labirintu Ravne na zdravlje ljudi.

Pitali smo Ahmetspahića šta su planirali za prvomajske praznike.

-Naša vodička služba upošljava na desetine mladih koji su na raspolaganju turistima. Tako će biti i tokom prvomajskih praznika, dakle imamo najavljene grupe iz  Slovenije, Hrvatske, Česke…S obzirom na loše vremenske uvjete u parku Ravne neće biti održani koncerti, ali će posjetitelji moći uživati u prelijepom ambijentu i saznati nešto novo. Svi su dobrodošli- poručio je Ahmetspahić.

Ahmetspahić je najavio i konferenciju i festival povodom Ljetnog solisticija koja će biti održana u junu ove godine.  

Za sve one koji još nisu posjetili Bosanske piramide prvomajski praznici su idealna prilika za to.

Share.

Comments are closed.