Od nove mektebske godine i dolaskom novog imama hafiza Elmira Mašića nastavljene su brojne aktivnosti, ali pokrenuti i novi projekti  u Gradskoj džamiji Ilijaš. Posebno raduje što je zaživio ženski aktivizam i žene imaju priliku na koristan način uz druženje i edukaciju ispunjavati svoje slobodno vrijeme.

Sve aktivnosti za slušatelje Radio Ilijaša predstavila je profesorica Mejrima Valjevac, koja vodi Halku Kur'ana i Hifz sura.

-Mnogo aktivnosti imamo u našoj džamiji, dobili smo novog imama hafiza magistra Elmira Mašića, njegova supruga je nova muallima Belma Mušija Mašić, koja vodi Kurs sufare za žene. Imamo i Halku Kur'ana u kojoj žene uče Kur'an primjenjujući tedžvidska pravila, žene naduponjuju znanja, to su žene koje su prije nekoliko godina završile sufaru, a danas  u Ilijašu uče mukabelu jer su se, hvala Bogu, dovoljno osposobile. Ove godine imamo i  Hifz pojedinih sura, Ya sin, Mulk, Kehf i sura Nebe'e u narodu poznatija kao Amme. Već četiri godine imamo Halku tefsira. Halka tefsira počinje 19.10.2018. godine,  a vodi je rado slušana profesorica Muvedeta Halilović. Također, tu je i Kurs arapskog jezika vode predstavnici  Centra Kralj Fahd, dva stepena, početni-nulti i  A1. Bitno je da imamo mogućnost da izučavamo govor našeg Gospodara,  Kur'ana i govor koji će se koristiti u džennetu i veliki je interes za arapski jezik . Imali smo nijet da bude i treći stepen ali nismo imali dovoljnu kvotu. Školu hifza vodi hafiz Elmir Mašić, ja i profesorica Lejla Šehić i ovo je prilika da pozovem roditelje i djecu da nam se pridruže, imamo tri termina sedmično tako da ima još vremena da upišete djecu  jer je ovo punkt za svu djecu sa područja Ilijaša, objasnila je profesorica Valjevac.

U planu je realizacija  Kursa  sufare za odrasle muškarce  koju će voditi hafiz  Mašić i muezzin Muhamed Mutap, gdje će upoznavati kur'ansko pismo i družiti se.

Sve aktivnosti i halke (sekcije)  okupljaju više stotina žena, poseban je interes za halku Kur'ana i kao i Halku tefsira kod profesorice Halilović, kada učionica bude tijesna  da primi sve duše željne znanja, tumačenja i objašnjenja pojedinih kur'anskih dijelova.

Podsjetimo, prije deset godina u Ilijašu nije postojala džamija samo neuslovni mesdžid, a prve aktivnosti i začetak ženskog aktivizma pokrenute su tek prije pet godina zahvaljujući inicijativi profesorice Valjevac, razumijevanju tadašnjeg imama Šerifa ef.Ćatića, kao i podršci MIZ Sarajevo.

Share.

Comments are closed.