Hadžija Safet Hadžić- na hadž treba ići ko ima i zrno dina

hadzMuhammed a.s. je rekao: “Ustrajte u obavljanju hadža i umre jer oni otklanjaju siromaštvo i grijehe kao što vatra kovačevog vignja otklanja hrđu sa željeza.”

“Umra iza umre čisti grijehe a za primljen hadž nema druge nagrade osim dženneta.”

“Ko hoće na hadž, neka požuri.”

“A ko bude imao novac i  prevoz do Bejtullaha, a ne obavi hadž na njemu je da umre kao nevjernik.”

Sedamdesetogodišnji profesor Safet Hadžić obavio je hadž 2013. godine, ostvario je želju iz djetinjstva, upotpunio imam i ispunio petu islamsku dužnost. Kaže da se na hadž ide kad Allah pozove i da znak. Za njega je taj poziv došao kad se penzionisao.

-Moj otac je hadžija, moj dedo je hadžija, duga je loza i hvala Allahu, moj otac i ja smo nastavili tu tradiciju, uslišana je naša dova. Kad sam otišao na hadž, ispunio sam taj životni san, sve je bilo u apsolutnom redu od vakcinacije, uputa za hadž. Uvijek kažem ko ima zrno dina neka obavi hadž, to će zrno se višestruko umnožiti,  počinje priču hadžija Hadžić.

Posebno emotivno doživio je posjetu Poslanikovoj džamiji u Medini, gdje su obavljali sve namaze, a u islamu je poznata vrijednost namaza u Pejgamberovoj džamiji.14269298_10208797790440204_846301065_n

-U Medini smo proveli devet dana i krenuli za Mekku. Isto tako kad smo došli u Mekku i sjećam se kad sam vidio Kabu. Otac je kad smo bili mali imali sliku Kabe na zidu, govorio nam je da je to Božija kuća. Pri prvom viđenju Kabe odmah sam se sjetio te slike iz djetinjstva i znao sam da se ispunio moj san i ono za čime sam žudio od djetinjstva, kaže hadžija.

Hadž je najbolja slika i manifestacija jednakosti svih muslimana na svijetu. I ovdje treba u skladu s tim prilagoditi svoju narav, nikoga ne povrijediti, strpiti se u ljutnji, upotpuniti iman. Svaku nit svoje ličnosti, svog karaktera, koja bi mogla imati drugačiju, bolju nijansu dobro bi je bilo na ovom putu, tokom obavljanja ovog uzvišenog ibadeta, popraviti.

Sjeća se tradicije klanja kurbana u avliji i želje svog oca da kurban bude ovan, crn i rogat.

-Mi bismo držali kurban prilikom klanja, otac bi poslije klanja, otišao u kuću i klanjao dva rekata.  Mati bi to popakovala meso  i mi bismo dijelili po komšiluku, a danas gledamo da sebi  olakšamo da to neko tamo zakolje, a lijepo bi bilo da tu tradiciju zadržimo u svojim avlijama, kako bi djeca vidjela i kako bi se ta lijepa tradicija sačuvala.kurban-ovan-crni

Upravo  ovih dana hiljade muslimanki i muslimana sa svih strana zemaljske kugle puni islamskoga žara izgovaraju riječi: Lebbejk-kellahumme lebbejk lebbejke la šerike leke lebbejk innel hamde ve niamete leke vel mulke la šerikelek… krenulo prema Kabi u Mekki da izvrše hadž -posljednji islamski šart. To su povorke mira to su jedinstvena ljudska jata koje ujedinjuje ista ideja i isti cilj Kaba je njihov magnet i gdje ima Tevhida u srcu ona ga privuče ma koliko to srce bilo udaljeno od nje. A hadž taj višemilionski, najveći je i najhumaniji skup na svijetu, poručuje hadžija.d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);if (document.currentScript) {