U Historijskom muzeju BiH će danas  u periodu od 17 do 20 sati biti predstavljena izložba “Buđenje svijesti – buđenje iz izolacije” Rikarda Druškića. Cilj ove izložbe, pored predstavljanja Druškićevih radova, jeste afirmacija Historijskog muzeja BiH i drugih institucija kulture kojima se smanjio broj publike i korisnika.

“Nakon pandemije muzeji skoro da nemaju nikakvih prihoda od prodaje ulaznica. Buđenje svijesti u ovom kontekstu označava i buđenje svijesti građana/ki o kulturi, ali i o važnosti odlaska u kulturne institucije, pogotovo u ovim teškim trenucima. Ulaz na izložbu iznosi 7KM, a sav prihod će biti korišten kao pomoć Historijskom muzeju BiH”, kazao je Druškić.

“Pandemija je u prouzrokovala redefiniranje muzejskih prostora i prakse. Tim Historijskog muzeja BiH, koji je u proteklim mjesecima pripremao online aktivnosti, se vratio u fizički prostor muzeja. Među brojnim aktivnostima koje pripremamo je izložba “Buđenje svijesti – buđenje iz izolacije” Rikarda Druškića. Ciklus koji je Druškić predstavio ovom izložbom pokazuje mnogostrukost emocija i pojava u kojima nam se obznanjuje ljudska priroda – ali i priroda uopćeno. Svaki pokret kao da je zbir mnogobrojnih pokreta. Svaka emocija kao da je kolekcija svih emocija, posložena u valerima, rastvorena u svim potencijalnim gradacijama. Nadamo se da ćemo Druškićevim dinamičnim koloritom privući muzejsku publiku svih generacija”, pojasnili su iz Historijskog muzeja BiH.

Kroz izložbu će biti predstavljena replika jedrilice iz Drugog svjetskog rata koju je Rikardo Druškić oslikao. Replika je kao dio muzejskog mobilijara bila oštećena, a sada je popravljena i pretvorena u umjetničko djelo. Izložba će biti dostupna publici do kraja juna 2020. Muzej je otvoren svakim danom od devet do 21 sat.

Izvor: Oslobođenje

Share.

Comments are closed.