Intenzivan razvoj “Željezare” u Ilijašu

DSCF3791Da se u BiH može kvalitetno investirati dokaz je “Željezara”Ilijaš, koje se sada nalazi u grupaciji “Prevent”. Grupacija „Prevent“ je jo 2012. godine izrazila želju za kupovinom „Željezare“ u Ilijašu. Međutim, tada nije došlo do realizacije. Tokom 2015. godine intenzivno su se kupovale dionice i pravo na vlasništvo, ova grupacija stekla je u prvoj polovini te godine.

direktor zeljezare„Što se tiče stanja koje smo zatekli u Željezari u Ilijašu, nije nimalo bilo dobro. Radnicima nije bio uvezan radni staž, zdravstveno osiguranje nije bilo uredno, neisplaćene plate stvarale su ogroman problem. Vladalo je veliko nezadovoljstvo unutar firme. Praktična proizvodnja se odvijala jako malo ili je bila zaustvljena“ kazao je direktor Ćatić.

Dolaskom “Prevent” grupacija preuzela je sve radnike koji su ravnopravni zaposlenici ove grupacije. Željezara ukupno zapošljava 135 radnika. Investirano je oko 20 miliona eura u „Željezaru“. Pogoni livnice urađeni su u najkraćim vremenskim rokovima sa svim važećim tehnologijama.

DSCF3797“Projektni tim za „Prevent“ grupaciju je isprojektovao liniju za proizvodnju kočionih diskova, kočionih doboša itd. Intenzivna gradnja pogona krenula je 2015. godine i u toku marta/aprila 2016. godine proizvodna hala, oprema, energenti i sve ostalo što je potrebno za proizvodnju bilo je završeno tako da smo sada u fazi probe, hladnog puštanja opreme i ispitivanju. Od sljedeće sedmice planiramo da radimo i tople probe , što znači proizvodnja teških metala. Paralelno s tim mi smo instalirali proizvodnu liniji teških odlivaka koja se nalazila već na lokaciji Željezare Ilijaš, tako da smo i povećali proizvodnju i zaposlili radnike. Početkom 2016. godine Željezara Ilijaš u sklopu Prevent grupacije penzionisala je 21. uposlenika. DSCF3804Trenutno u Željezari ima zaposlenih 135 radnika. Od toga 96 radnika u proizvodnom centru teških odlivaka . Nakon što završimo investiciju koju smo započeli imat ćemo i novu investiciju u centru teških odlivaka kako bismo proširili asortiman proizvoda koje trenutno imamo. Željezara trenutno može raditi teške odlivke od 1-25 tona. Trudimo se da Željezara Ilijaš postane mjesto u kojem će se moći obrađivati sve vrste i težine odlivaka i materijala” kazao je Ćatić.

Rasim Spahić, predsjednik Sindikata “Željezare” u Ilijašu kazao je da je dolaskom „Prevent“ grupacije za radnike iste, počeo novi život.

DSCF3792„Prošle godine kada je „Prevent“ kupio „Željezaru“ za sve radnike je počeo novi život. Nismo imali plate ni zdravstveno osiguranje. Pomalo se svi problemi rješavaju. Ove godine će biti još penzionisanih radnika. Sretni smo što smo osjetili kako je dobiti čitavu platu. Nisam vjerovao da će doći vrijeme da imamo platu i osmjeh na licu“ kazao je Rasim.

DSCF3806Projektom koji treba biti realiziran u skorije vrijeme predviđeno je da rade tri smjene i ukupno 163 radnika ali njihovo zapošljavanje kako kaže Ćatić, zavisi od same dinamike procesa uspostave proizvodnje i sticanjem dozvola. Obzirom da se radi o specifičnim poslovima, menadžment firme odlučio je pozvati servisere opreme. U utorak 07.06. 2016. godine dolaze serviseri iz Njemačke koji će pregledati pogone prije nego ih stavimo u punu funkciju. Rad u kontinuitetu rezultira da ilijaška „Željezara“ vraća stari sjaj i vrijedi za jednu od uspješnijih firmi.

 }