Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija

13335685_623303974510291_1012482278531328458_nDragi naši, ove nedjelje Vam donosimo sjajne preporuke za čitanje koje Radio Ilijaš priprema u saradnji sa Gradskom bibliotekom Ilijaš. Preporuke dolaze iz znanja, srca i iskustva i odraz su uživanja u čitanju.

Dok smo odrastali učiteljice, mame, tetke, nane i bake su nam govorile da sa knjigama nikada nismo sami, da nas knjige, za razliku od prijatelja, ne mogu izdati i na njih se uvijek možemo osloniti. Odrastajući, uvjeravamo se da je to istina.

Možda nebo zna- Gijom Miso

Očaravajuća priča prepuna magije, napetosti i ljubavi. Najteže od svega nije pronaći ljubav, već sačuvati je…  Žilijet i Sem nije trebalo da se sretnu. A kamoli da se zaljube jedno u drugo.

Jedne zimske večeri u samom srcu Brodveja, lijepa Francuskinja Žilijet susreće Sema, mladog pedijatra iz Njujorka. Plašeći se da će ga razočarati, ona mu prećutkuje da se bavi raznim neobičnim poslovima dok se zanosi snovima da će jednog dana postati slavna glumica. S druge strane, iz straha da će se vezati za nju, Sem se pretvara da je oženjen, iako je njegova žena nedavno umrla. ►Mozda-nebo-zna-Gijom-Muso◄_slika_O_15114537
Uprkos obostranim lažima, oni će se zaljubiti i provesti strastven, nezaboravan vikend. Ipak, Žilijet mora da se vrati u Pariz, a Sem odlazi za njom na aerodrom, kako bi je spriječio da ode. U tom presudnom trenutku, kada je sudbina mogla da se promijeni, on ne umije da pronađe prave riječi da je zadrži pored sebe.
Tek što je Žilijetin avion uzleteo, eksplozija odjeknu nebom.
Sem je očajan, jer je još jednom ostao bez voljene žene. Ali on ne zna da njihova priča ni izbliza nije završena…

Gijom Miso (fr. Guillaume Musso) francuski je pisac. Rođen je 6. juna 1974. godine u francuskom gradu Antib. Kao dijete mnogo je čitao, pa je bio siguran da će jednog dana pisati novele.

Poslije srednje škole, Gijom sa 19 godina odlazi u Sjedinjene Američke Države. Proveo je nekoliko mjeseci u Njujorku, živeći sa ostalim strancima, zarađujući tako što je prodavao sladoled. Vratio se u Francusku, pun ideja za pisanje novela. Čitaoci u njegovim knjigama mogu primjetiti uticaj koji je život u SAD imao na njega, jer su mjesta radnje obično smještena upravo tamo.13227069_620863821420973_142008639252248563_n

Njegova prva objavljena knjiga je Skidamarink (2001. godine), triler koji počinje krađom Mona Lize iz Luvra. Nakon teške saobraćajne nesreće koju je imao, postaje zainteresovan za iskustva ljudi koju su bili blizu smrti, i tom prilikom piše knjigu “Samo budi ovdje” (2004.), o čovjeku koji se vraća iz mrtvih. Ta knjiga je prodana u milion primjeraka u Francuskoj, a prevedena je na 23 jezika. Po njoj je 2009. snimljen i film u kojem glumi Džon Malkovič.ljetnocitanje

Godine 2009. Gijom Miso je bio drugi najprodavaniji autor u Francuskoj, a 2011. je bio treći autor po broju prodanih knjiga od 2008, odmah poslije Stefani Majer i Harlana Kobena. Dosad su njegove knjige prevedene na 34 jezika i prodate su u 11 miliona primjeraka širom svijeta.

 Glasovi-Dacia Maraini

Širom otvorena vrata, par svjetloplavih tenisica, oštar miris dezinfekcionog sredstva… U sobi je žena usmrćena sa dvadeset uboda nožem.
Novinarka privatne radiostanice sprovodi istraživanje o nasilju nad ženama. I kada saznaje da je žrtva stanovala u istoj zgradi gdje i ona, osjeća se direktno umješanom, te otpočinje svoju ličnu istragu o ubistvu. Zašto je tako veliki broj silovanih i ubijenih žena? Zašto dobrovoljno otvaraju vrata napadačima? Zašto je činjenica da se plaše da progovore toliko značajna za silovatelje? Ova će pitanja dobiti nepredvidive i potresne odgovore.GLASOVI-300x300

Dacia Maraini (Firenca, 1936) vjerovatno je najznačajnija savremena talijanska književnica, poznata  i po svom dugogodišnjem feminističkom angažmanu. Autorica je dvadesetak knjiga prevedenih širom svijeta, od kojih su najpoznatije “L'eta del malessere” (Doba nelagode, 1963), “La lunga vita di Marianna Ucria” (1990; u prijevodu Nijema vojvotkinja), “Buio” (Mrak, 1999). Prema nekoliko njezinih knjiga i scenarija Pier Paolo Pasolini, Marco Ferreri i Margarethe von Trotta snimili su filmove.

Mnogi raj zamišljaju kao određenu vrstu čitaonice- priuštite sebi djelić raja sasvim besplatno, posudbom primjerka knjige iz biblioteke Ilijaš. Mi znamo da knjiga nije predmet, dobra knjiga je …čarolija.  

 

Knjige izabrala: Jasmina Masnopita-Biblioteka Ilijaš

     Uredila: Nermina Durić-Kahvedžić-Radio Ilijaš

d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);