Knjiga poezije “Bukara” je nagrađena na konkursu Fondacije za izdavaštvo u 2016. godini, o tek objavljenom prvom romanu “Trganje”, o “Mostarskoj zbirci”, sjećanjima, zavičaju, pisanju …

Bukara je mala zbirka poezije. To je jedna intimna knjiga pjesama u koju je Almin ugradio dio sjećanja na dvije faze djetinjstva – na onu ratnu i poratnu. U te pjesme je uložio puno truda, s njima je htio opipati granice vlastitog jezika, otići tamo gdje nije bio, otkriti dijelove svijeta, približiti ih. Bukara je riječ – a neka čitatelj iz nje izvuče ono što mu se prohtije. Bukara je knjiga.

Almin Kaplan je rođen 1985. godine. Piše poeziju i prozu. Objavljivao je u mnogim književnim časopisima iz zemlje i regije. Urednik je portala za književnost i kulturu Strane i član je PEN centra Bosne i Hercegovine. Dobitnik je četiri nagrade za poeziju među kojima su i nagrade „Mak Dizdar“ i „Risto Ratković“ (prva nagrada za mlade pjesnike). Do sad je objavio knjige: Biberove kćeri (poezija), Čekajući koncert roga (poezija), Ospice (roman u stihovima), Mostarska zbirka (poezija), Bukara (poezija), Trganje (roman). Živi na selu Pješivac-Greda kod Stoca.

Ne zaboravite i ovo djelo potražiti u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Share.

Comments are closed.