Nura Bazdulj-Hubijar rođena je 20. augusta 1951. godine u Mrđenovićima kod Foče. Od 1954. godine živjela je u Sarajevu, gdje se i školovala. Nakon završenog studija medicine 1975. godine seli u Travnik gdje i danas živi. Radi kao ljekar, specijalist medicinske mikrobiologije.

Nura Bazdulj – Hubijar

U književnosti se pojavila zbirkom pjesama za djecu “Ja, slavni Ja” 1988. godine. Nakon toga napisala je roman za mlade “Ruža”, objavljen 1990. godine, koji je sada uvršten u lektiru.

Do sada je objavila niz romana, pjesama i drama. Njena djela prevođena su na njemački, holandski i norveški, a jedan od njenih romana 1996. snimljen je u tehnici za slijepe osobe. Drama “Braća” izvedena je premijerno u Zenici 1998. Uvrštena je u školske čitanke, Antologiju bošnjačkog putopisa 20. vijeka i u školsku lektiru. Tekstovi Nure Bazdulj-Hubijar uvršteni su u čitanke, a roman “Ruža” u lektiru. Saradnik je dječijih listova “Male novine”, “Lastavica”, “Vrelo Bosne” i “Palčić”, te časopisa “Most “, “Odjek” i “Bosanska vila”.

Samo četiri mjeseca nakon „Plavog kombija“, a potaknuta, između ostalog, i sjajnom čitalačkom recepcijom, Nura Bazdulj – Hubijar predstavlja nastavak ovog romana. Svi koji su voljeli likove „Plavog kombija“, u „I ja njega volim“ će uživati kao u ponovnom susretu sa starim prijateljima, ali i onima koji nisu čitali „Plavi kombi“ ovaj roman će se svidjeti i skoro nužno ih navesti da pročitaju i ‘prethodnika’.

“Darko i Elma su s rukom u ruci koračali niz glavnu ulicu. Mirisali su izbeharali kestenovi, sve je bilo u nekom sunčanom suglasju. Sve je na njoj bilo lako, haljinica, sandale, šal od svile koji je lepršao kao zastava, korak. Kao da nije šetala mlada djevojka, kao da je koračala jedna filozofija – lako ćemo.

Nije bilo tako. Sve je samo obmana, privid, iluzija, opsjena. To je koračalo – kako ćemo ?”…

Jednako vješto ispričan, s više humora, pa i preokreta nego „Plavi kombi“, roman „I ja njega volim“ je štivo koje se čita u jednom dahu.

Share.

Comments are closed.