Ako niste ništa planirali da radite ovog vikenda, provjereno dobra knjiga je idealno rešenje da prekratite dan i zabavite se.

Dobar izbor je kriminalistički roman za svačiji ukus iz pera Morisa Leblana. U „Šupljoj igli“ pratite nove avanture najpoznatijeg džentlmena-lopova, Arsena Lupena.

Nakon što je čak i slavni britanski detektiv više puta nadmudren, činilo se da neuhvatljivom Arsenu Lupenu više niko ne može stati na put. Iznenađenje je utoliko veće što ovoga puta pred sobom ima gimnazijalca Izidora Botrlea, koji će se pokazati najvećim protivnikom do sada. Nesvakidašnji mladićev analitički um zadobiće nepodijeljene simpatije javnosti, uvjerene da je džentlmen-lopov napokon zaustavljen. U ovoj svesci, kroz zamršeno klupko istorije, vladarskih dinastija i tajne koja je od vremena Cezara bila dostupna malobrojnima, otkrivamo najveći Lupenov podvig, ostvarenje dugogodišnjeg sna koji ga zauvijek može osloboditi života na drugoj strani zakona. Arsen Lupen Šuplja Igla, Moris Leblan.

Prije tačno sto godina pojavila se knjiga pod naslovom “Arsen Lupen džentlmen-provalnik”.

Pošto svaki književni junak ima svog oca (ili majku) i Lupen je imao svoga.To je francuski pisac Moris Leblan (1864-1941).

Po pravilu da se vokacija (naravno, kad je ima), prije ili poslije ispolji, Leblan je napustio saradnju sa ocem, imućnim industrijalcem, i posvetio se novinarskom i književnom poslu. Pisao je reportaže iz domena kriminalistike, kao i druge tekstove, ali mu je ambicija bila psihološli roman, po uzoru na Flobera i Mopasana, koji mu je bio ne samo ideal,  nego i zaštitnik.

I ovo djelo potražite u Gradskoj biblioteci Ilijaš.

Share.

Comments are closed.