”Književni kutak” donosi dva nova naslova za ljubitelje knjige

Jedna stara kineska poslovica kaže: ”Ako knjigu ne čitaš tri dana, tvoje riječi gube ljepotu.” Jeste li se ikada zapravo zapitali šta nam knjiga znači ili zašto uopšte čitamo? Ljudi čitaju iz najrazličitijih razloga. Čitanje poboljšava, prije svega, našu sposobnost razmišljanja, slušanja sebe i drugih, ali i razvoj uma. Knjiga, je medij koji nam ne daje gotovu sliku, pa tako našoj mašti ostaje puno vremena za zamišljanje i maštanje. Čitanjem, mozak nam se uvježbava i pospješuje se njegov rad jer svi drugačije zamišljamo slike onoga o čemu čitamo. Knjiga nam može poslužiti i kao sagovornik i činjenica je da sve što je napisano ima dublji smisao od izgovorenog. I ove sedmice uživajte uz dva naslova koje smo pripremili za vas: Zvonar crkve Notr-Dam – Viktor Igo (Victor Hugo) i Oprosti mi – Morin Li (Maureen Lee)

Zvonar crkve Notr-Dam – Viktor Igo (Victor Hugo)

Roman Zvonar crkve Notr-Dam djelo je svjetski poznatnog književnika Viktora Igoa. Roman je izašao 1831. godine i uz ”Jadnike” najpoznatije je djelo ovog književnika. Ovim djelom Igo se oprobao u historijskom romanu. On je tridesetih godina 19. vijeka bio veoma popularan, a svoju populatnost zadržao je i danas. Ipak, u prvom planu nisu historijski i izmišljeni likovi. Igo je u prvi plan stavio život srednjovjekovnog Pariza te veleljepnu gotičnu katedralu koja je označavala vječnu i neprolaznu umjetnost.

Roman je podijeljen na jedanaest knjiga, a u svakoj od njih nalazi se od dva do osam poglavlja s naslovima. U prvoj knjizi nalaze se dvije autorove bilješke, odnosno prolog, u kojima se može pročitati kako je roman nastao. Povod za nastanak knjige bila je grčka reč ”sudbina” koja je bila napisana gotičkom kaligrafijom. Riječ ”sudbinu” pisac je pronašao u mračnim hodnicama crkve Notr Dam kada ju je istraživao. Čovjeka koji je tu riječ napisao već odavno nema, riječ blijedi, a mogla bi nestati i crkva. I to je bio povod Viktora Igoa da napiše knjigu jer knjiga je u ovom slučaju trajnija i čvršća od kamena. Viktor Igo počeo je da piše ovo djelo 25. juna 1830. godine, dok radnja romana započinje 6. januara 1482. godine, odnosno tačno trista četrdest osam godina prije.

Viktor Igo (Victor Hugo) rodio se 1802. godine. Bio je francuski pjesnik, dramatičar i romanopisac. Vodeći je romantičar Francuske. Rodio se u porodici visokog Napoleonovog oficira. Djelovao je aktivno i stvaralački u literaturi šezdeset godina. Uz to, djelovao je i prije i poslije romantizma, kao i nakon 1850. godine. Nadživio je i romantizam i realizam. Savremenik je naturalizma i simbolizma. Godine 1822. izdao je prvu pjesničku zbirku ”Ode i različite pjesme”. Napisao je mnogo drama, eseja, romana, manifesta i drama. U djelima je obradio socijalna i politička pitanja svoga doba. Njegova najpoznatija djela su romani: ”Jadnici” i ”Zvonar crkve Notre-Dame”. Od ostalih djela ističu se: ”Čovjek koji se smije”, ”Rabotnici na moru”, ”Dvadeset treća”, ”Kralj se zabavlja”, ”Ruj Blaz”, ”Angelo” i mnoga druga. Umro je 1885. godine u Parizu.

Oprosti mi – Morin Li (Maureen Lee)

Jedne hladne februarske večeri, Moli i njena sestra Enmari pobjegle su iz svog doma. Moli je povela svoju mlađu sestru u Liverpul. Isplanirala je da se ukrcaju na brod za Njujork u novi i bolji život. Ali jedan sitni zaplet sudbine promjenit će sve,a sestre će se razdvojiti.
Kako godine prolaze, Enmari shvata šta joj budućnost sprema, dok Moli očajna zbog krivice jer je izgubila mlađu sestru ipak započinje novi život u Liverpulu. Skoro neprimjetno se približio i Drugi svjetski rat – sa iznenađujućim preokretima za obje sestre.

Morin Li (Maureen Lee) rođena je u Liverpulu u Engleskoj. Udata je i majka tri sina. Napisala je više od stotinu kratkih priča, a najviše piše romantične romane.

Čitanjem se fokusiramo na samu radnju, upoznajemo likove, putujemo kroz vrijeme, živimo živote prošlih vremena i različita mjesta doživljavamo drugačije. Dobre knjige kod čitatelja pobuđuju znatiželju, željno iščekivanje svake nove stranice, daljnjeg razvoja događaja zbog čega zaboravljamo na vrijeme. Ako ikada poželite da ste neko drugi, čitajte. Ako tražite motivaciju ili inspiraciju, čitajte. Osim što ćete imati sagovornika, knjiga će vam biti i psihijatar jer ne kaže se bez razloga ”knjiga je čovjekov najbolji prijatelj”.

Knjige preporučili: uposlenici Gradske biblioteke Ilijaš

Pripremile: Nermina Durić-Kahvedžić i Adela Salihović

} else {document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);