Kako je rečeno, većina građana je poštovalo mjere, a popuštanje je dovelo do rasta broja slučajeva. Ipak – da su ljudi masovno poštovali mjere ne bismo došli u ovu situaciju.

“Postoji mogućnost pooštravanja mjera, ali ako se uvedu i one će jednog dana biti ukinute. Mi moramo naučiti živjeti sa ovim jer će ovo potrajati. Moramo da naučimo živjeti na drugi način jer dok god bude korone, rizične grupe će biti izložene i ugrožene”, rečeno je za medije nakon sjednice Kriznog štaba.

Budući da je ukintuo stanje prirodne nesreće, potrebno je da se poštuju sve mjere koje su na snazi, a koje su sadržane u naredbi od 29. maja.

“Ističemo obavezno nošenje maski, fizičku distanca od 1,5 do 2 metra, izbjegavanje masovnih okupljanja, do 100 u zatvorenom ili 300 osoba u otvorenom prostoru ako se može poštovati distanca. Ne ostvarujte bliske kontakte s osobama čije zdravstveno stanje nije poznato”, rečeno je iz štaba.

Također, savjetuje se da se ne putuje u mjesta gdje je potvrđen veći broj zaraženih koronavirusom.

“Pozivamo MUP i inspekciju da vrše pojačane kontrole i provjere da li se poštuju sve mjere vezane za objekte. Ako se ne poštuju onda da se objekti takvi sankcionišu”, poručeno je na kraju obraćanja medijima.

Izvor.klix.ba
Share.

Comments are closed.