Mesud Pezer, Ivan Klepić i Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine u 2018. godini u izboru Sportskog saveza BiH.

74. manifestacija Izbora najboljih bh. sportista održan je noćas u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a pokrovitelj ceremonije je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Najbolji bh. bacač kugle slavio je zahvaljujući petom mjestu na Svjetskom dvoranskom prvenstvu, kao i 3. na Mediteranskim igrama, dok je treći bio i na Evropskom kupu. Ivan Klepić (karate) je podijelio prvo mjesto s Pezerom, dok je Petar Zadro (judo) bio treći.

U ženskoj konkurenciji, Larisa Cerić je uvjerljivo slavila ispred Ivone Čavar (karate) i Mladene Petrušić (atletika).

Nizam Čančar (sjedeća odbojka) je proglašen najuspješnijim sportistom – paraolimpijcem jer je s bh. selekcijom bio viceprvak svijeta. Kadira Nukić (streljaštvo) bila je druga, dok je Nermin Memić (plivanje) završio kao trećeplasirani.

Stonoteniski klub “Mostar” najuspješniji je u muškoj konkurenciji, a slavio je ispred Hrvačkog kluba “Bosna” i HKK “Zrinjski”.

Plesni klub “Gema” iz Banjaluke bio je najuspješniji u ženskoj konkurenciji slavivši ispred Stonoteniskog kluba “Spin 2012” Sarajevo i RMU Banovići.

Streljački invalidski klub “Tuzla” je najuspješniji u konkurenciji paraolimpijskih sportova, a drugi je SDI “Spid” Sarajevo.

Muška fudbalska selekcija BiH najuspješnija je državna selekcija, a slijedi ju muška kadetska košarkaška reprezentacija.

Tu titulu u paraolimpijskim sportovima ponijela je sjajna reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci.

Branislav Crnogorac (judo) najuspješniji je trener u 2018., a slijedi ga Miroslav Klepić (karate). Treće mjesto su podijelili Toni Vranjić i Amela Mujezinović (stoni tenis).

Mirza Hrustemović je bez premca najuspješniji trener što se tiče paraolimpijskih sportova.

Nedžad Husić (taekwondo) je najuspješniji junior, dok je najuspješnija juniorka Tara Bohatjuk (kick boks). 

Harunu Sadikoviću (judo) pripala je nagrada za najuspješnijeg sportistu studenta.

Autor filma “Keli” Muhamed Bikić, dobitnik je Specijalne nagrade Sportskog saveza Bosne i Hercegovine.

Predsjednik žirija bio je Nihad Selimović, a ovogodišnja manifestacija je bogatija za dvije kategorije, a to su fudbaler i košarkaš godine u BiH. Te nagrade pripale su Edinu Džeki i Jusufu Nurkiću.

(Sport.ba)

Share.

Comments are closed.