Udruženje „Budi mi drug“ Ilijaš za pomoć roditeljima djece sa umanjenim sposobnostima počelo je sa radom 2007. godine, a već 2008. godine roditelji su izabrali sadašnju predsjednicu Melihu Mešetović, ovogodišnju nositeljicu priznanja Općine Ilijaš za izuzetan doprinos i rad pojedinca i kolektiva. Ona kaže da su roditelji prepoznali njen trud i zalaganje te budući da je i sama majka djeteta sa posebnim potrebama u potpunosti razumije što je potrebno i djeci i roditeljima kako bi im se olakšao proces inkluzije u društvu i obrazovni sistem.

Povodom 8. marta Međunarodnog dana žena posjetili smo Melihu Mešetović u Udruženju „Budi mi drug“, koju smo zatekli kako vrijedno pravi bukete cvijeća koje je i ove godine izložila na prodajni štand koji se nalazi na šetalištu u Ilijašu. Ona je naglasila da žene imaju onoliko dana godišnje, koliko ih same sebi obezbijede.

Meliha Mešetović, rođena je 1974. godine u Ilijašu. U svom rodnom gradu završava osnovnu i srednje školu gdje je zatiče i početak agresije na BiH. Meliha pristupa oružanim snagama BiH gdje provodi dvije godine. Nakon završetka agresije, zasniva porodicu, postaje majka dvoje djece, od kojih je jedno dijete sa poteškoćama u razvoju. Uprkos iskušenjima i teškoj borbi, Meliha je primjer strpljivosti, ustrajnosti, teškog rada i zalaganja, ne samo kako bi olakšala sebi, nego pomogla i svim onima sa sličnim problemima. Tako, 2007. godine, sa grupom entuzijasta osniva Udruženje “Budi mi drug”, za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Kao predsjednica Udruženja, realizira mnoštvo projekata koji se odnosi na socijalnu uključenost. Svi projekti uveliko nadmašuju lokalnu zajednicu i imaju širi društveni uticaj. Volonterski rad Melihe Mešetović, borca, nevjerovatne žene koja ruši granice i predrasude, daje nemjerljiv doprinos uključivanju djece sa poteškoćama u razvoju u društvene tokove.

Koliko Vam znači priznanje koje ste dobili od Općine Ilijaš ?

-Priznanje koje sam dobila od Općine Ilijaš zaista mi mnogo znači s obzirom o kakvom udruženju se radi, a samim tim i djeci. Vidim da ljudi cijene moj rad, a tim gestom dosta mi pomažu i sretna sam zaista zbog toga. Ovo mi je mogu slobodno kazati dodatna motivacija za dalji rad. 

Trebaju li se žene više truditi kako bi bile priznate ?

-Žene se trebaju truditi svaki dan, a ne samo tog 8. marta. Također, doprinos žene je jako bitan prvo za porodicu, a onda za društvo i zajednicu.

Udruženje „Budi mi drug“ i ove godine tradicionalno ima prodajni štand povodom 8. marta, koliko je potrebno uložiti rada i truda ?

-Zadnjih 5. godina mi imamo štand ovdje u Ilijašu gdje prodajemo cvijeće i naše rukotvorine. Zadovoljna sam prodajom, a kao i uvijek kod nas možete naći raznoliko cvijeće kao što su ruže, zatim cvijeće u saksijama i radove koje smo vrijedno uradili sa našom djecom. Želim naglasiti da imamo veliku podršku od građana Ilijaša i svim tim ljudima od srca se zahvaljujem. Mi ne radimo danas i sutra, tu smo cijelu godinu, potrebno je uložiti mnogo rada i truda.

Poruka svim ženama povodom 8. marta Međunarodnog dana žena ?

-Svim ženama bi preporučila da se trude i rade, jer to neko uvijek prepozna. Jedini način da čovjek opstane jeste volja za učenjem, trudom i radom. Treba da se poštujemo, uvažavamo i volimo svakog dana, a ne samo 8. marta. Ipak, žene imaju onoliko dana godišnje, koliko ih same sebi obezbijede i priušte.

Ukoliko želite kupiti dragoj osobi neki cvijet posjetite štand Udruženja „Budi mi drug“ koji se nalazi na Gradskom šetališu u Ilijašu.

Share.

Comments are closed.