Pratila : Enisa Mešetović

misocaOve godine je Manifestacija “Misoča 19. juli-da se ne zaboravi” uvrštena u program Ilijaških dana, a organizator je MZ Misoča. Program je počeo sportskim aktivnostima-dječijim malonogometnim turnirom i atletskim krosom. Obilježavanje ovog važnog datuma za odbranu Misoče nastavljeno je u 18 sati polaganjem cvijeća na spomen obilježju kod džamije, historijskim časom i obraćanjem zvaničnika.

Podsjetimo, građani, borci Misoče su zaustavili i zarobili agresorski tenk, među prvim zarobljenim u Federaciji BiH. Ovaj hrabri događaj slavi se kao pobjeda ilijaške brigade i misočkog odreda, pa je tim povodom ovaj datum uvršten u kalendar značajnih događaja Općine Ilijaš.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić podsjetio je na  dramatičnu historiju našeg grada ‘ 92, zarobljavanja stanovništva,  protjerivanja, zastrašivanja.

-Ovaj datum govori o nečemu drugom, o  hrabrosti, mogućnosti pružanja otpora, organizacije  i onoga što je najvažnije odbraniti svoj narod i svoju državu. Zato je Misoča simbol otpora i patriotske opredjeljenosti što je bilo važno u vremenu kada nam  je najviše trebala nada. Bilo je važno zarobiti tenk, ali je važniji bio psihološki efekat i poruka uplašenom narodu da negdje hrabri borci pružaju otpor. To je historijska lekcija iz koje se i danas trebamo naučiti samopoštovanju i vjeri u sebe, poručio je načelnik Fazlić.

Salahudin  Matoruga iz slavnog odreda”Tale” govorio je o hrabrosti boraca koji su najzaslužniji za zarobljavanje tenka.

-Bile je to vrijeme žestokih borbi, napadali su sa svih strana, ali se javio prkos i moral je bio na najvišem nivou, samo smo željeli da odbranimo naselje i Bosnu i Hercegovinu. Zarobljavanje tenka značilo je dodatni podstrek, uvjerenje da nas ne mogu pobjediti, kazao je Salahudin.

Centralni dio manifestacije bio je čas historije koji je  održao predsjednik MZ Alen Matoruga  i prisjećanje na ovaj događaj kojem su prisustvovali brojni građani i predstavnici lokalne vlasti i boračkih organizacija. Matoruga je kazao da se na ovaj način čuva  tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata, sjećanje na događaje iz vremena agresije -zarobljavanje tenka, stradanje šehida, zarobljavanje građana, rušenje džamija itd. Osnovni cilj je djelovanje na našu svijest da se spriječi mogućnost zaborava i sprječavamo da se zlo ponovi.

Ovom prilikom prisutni su se prisjetili svih šehida Misoče, među kojima i zlatnog ljiljana Fikreta Alića – Crnog koji je bio najzaslužniji za zarobljavanje prvog tenka i odbranu Misoče tog 19. jula.

  

 Sportske aktivnostinkmisoca

U malonogometnom turniru za dječake učešće je uzelo šest ekipa: Luka, Ilijaš, Unis, Bosna “8” Breza i Misoča. U konačnom poretku prvo mjesto zauzela je ekipa NK Ilijaš koji su u finalnoj utakmici u kojoj su odlučili penali savladali goste iz Breze. Drugo mjesto je dakle zauzela  “8” Breza, a treća pozicija pripala je ekipi dječaka iz Luke. Najbolji strijelac turnira je Amar Memić, a najbolji golman  Safet Vražalica.

U 18 sati održan je atletski kros u organizaciji AK Ilijaš kao još jedan od sadržaja Manifestacije Misoča 19. juli i Ilijaški dani 2015. Nastupila su djeca 2000., 2001. i 2006. godište. Prva mjesta u svojim kategorijama osvojili su Adnan Alić, Đana Visoka, Adela Kadrić i Kerim Ganić. Druga mjesta zauzeli su : Ajdin Ivojević, Mirnesa Prohić, Emina Bektić i Dženan Tiro. Treće pozicije na atletskom krosu u Misoči pripale su : Harisu Aliću, Ilhani Kapić, Semini Muminović i Imeru Imširoviću.

Za sve pobjednike sportskih takmičenja obezbjeđeni su pehari i diplome.

Više fotografija možete pogledati na facebook stranici Ilijaški dani.

Share.

Comments are closed.