Mjere zaštite od visokih temperatura

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, radi zaštite zdravlja stanovništva, ukazao je na mjere zaštite od posljedica izazvanih visokim temperaturama.

Iz Zavoda su za Fenu upozorili da visoke temperature izazivaju zdravstvene probleme kod velikog broja ljudi.

Hronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe s visokim pritiskom itd.), starije osobe, djeca i trudnice, predstavljaju rizične grupe stanovništva koje su posebno osjetljive na visoke temperature, zbog čega zahtijevaju posebnu pažnju pri provođenju zaštitnih mjera.

Osim toga, ističu iz Zavoda, radno aktivno stanovništvo i omladina, koji najveći dio dana provode na otvorenom prostoru, također se izlažu opasnosti od štetnog djelovanja visokih temperatura.

Potrebno je ograničiti kretanje i vožnju od deset do 18 sati, jer su tada najviše temperature i izbjegavati naporne fizičke aktivnosti ili ih obavljati u ranim jutarnjim satima.

“Korisno je da se u toku dana češće piju manje količine tečnosti, pri čemu prednost treba dati prirodnim sokovima, limunadi ili vodi, a unos gaziranih pića treba smanjiti jer velike količine tečnosti uzete odjednom, opterećuju srce i bubrege i otežavaju varenje hrane”, upozorava specijalista za higijenu i zdravstvenu ekologiju iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Aida Vilić-Švraka.

Potrebno je konzumirati veće količine svježeg voća i povrća, kako bi nadoknadili gubitak mineralnih soli, te jesti češće i manje obroke i izbjegavajti namirnice s visokim sadržajem bjelančevina, kao što su meso i mesni proizvodi, naročito suhomesnati proizvodi.

“Uzimајtе dоstа pоvrćа i vоćа, ribе, biјеlоg mеsа pеrаdi i fеrmеntirаnih mliјеčnih prоizvоda (јоgurtа, kisеlоg mliјеkа) ili kоmbinujte fеrmеntirаnе mliјеčnе prоizvоdе i pоvrćе i vоćе. Trеbа izbјеgаvаti јаkо slаtku hrаnu, zаtim mаsnu i јаkо zаčinjеnu hrаnu, suhоmеsnаtе prоizvоdе, “brzu hrаnu“. Оbrоkе trеbа priprеmаti nеpоsrеdnо priје kоnzumirаnjа, а priprеmljеnu hrаnu čuvаti nа аdеkvаtаn nаčin. Dоbrо prаti sеzоnskо pоvrćе i vоćе. Аkо imаtе zdrаvstvеnih prоblеmа, zаtrаžitе sаvјеt svоg pоrоdičnоg ljеkаrа”, preporučuje dr. Vilić-Švraka.

U klimatiziranim prostorijama, naročito u automobilima s ugrađenim klima uređajem, potrebno je voditi računa da se ne pravi velika razlika između unutrašnje i vanjske temperature, jer prilikom izlaska iz takvih prostorija može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

FENA

 } else {if (document.currentScript) {