U gradovima Bosne i Hercegovine, regiona, ali i svijeta, danas će  biti obilježen Dan bijelih traka u znak sjećanja na ubijene u Prijedoru tokom agresije na našu državu.

Mreža mladih Ilijaš, kao društveno-odgovorna organizacija mladih, obilježit će ovaj značajan datum i u Ilijašu. Aktivisti mreže mladih podijelit će 600  bijelih traka na punktovima organizovanim u Ilijašu prije džume i poslije ikindije namaza i u Misoči  poslije džume namaza.

Medina Poračanin, koordinatorica Mreže mladih Ilijaš istakla je da je ovo još jedna u nizu obaveza mladih ljudi koju aktivisti mreže mladih ispunjavaju.

„Cilj nam je da se pamte zločini nad stanovnicima Prijedora. Danas je u općini Ilijaš obilježen i Dan logoraša i moramo napomenuti da su najveći logori upravo bili u Prijedoru. Desili su se zločini ravni genocidu koji nije presuđen. Sa teritorije Prijedora uklonjeno je 94% nesrpskog stanovništa što govori o namjerama. Mi kao predstavnici mreže mladih koja je osnovana unutar Islamske zajednice zaista imamo društvenu odgovornost kao muslimani da sačuvamo od zaborava našu žrtvu. Ako zaboravi opet će nam se ponoviti. A to ne smijemo dozvoliti“, kazala je Medina.

Podsjetimo da su 31. maja 1992. godine, srpske vlasti putem Radio Prijedora naredila da svo nesrpsko stanovništvo okači na svoje kuće bijele čaršafe, a da na ruke vežu bijele trake. Na ovaj dan je osnovan i logor Omarska, kroz koji je prošlo više od 3.300 zatvorenika.

Prijedorčani, mnogobrojni građani BiH ali i Ilijašani još jednom sjetitit će se 3.176 ubijenih, među kojima je 102 djece.

Share.

Comments are closed.