Muslimani obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda a.s. – Mevlud

Muslimani danas obilježavaju rođendan Muhameda a.s., Mevlud, a u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu će kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Iz poštovanja prema svom Poslaniku, muslimani u BiH 12. rebiu-l-evvel po lunarnom, hidžretskom kalendaru obilježavaju rođendan Muhameda a.s.učenjem mevluda, pobožnog spjeva o Muhammedu a.s.

Tim povodom, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu hutbu će kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Dan mevluda jedan od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva.

Centralna mevludska svečanost za Ilijaš bit će održana u srijedu 06. decembra poslije jacije namaza u džamiji u Misoči.

U Kur’anu se za Muhammeda a.s. kaže „Mi smo te ( Muhammede) kao milost svjetovima poslali“, a poslanik Muhammed a.s. je za sebe je govorio: „Ja sam dova Ibrahima a.s. i radosna vijest Isaa a.s.“

Poslanikovim rođenjem i pojavom najmirisnije ruže na drvetu poslanstva najavljen je završetak poslaničkog ciklusa. Blagoslovljeni poslanik Muhammed a.s. je svojim životom dosegao zenit ljudskosti s obzirom da je kao poslanik iskusio moralnu puninu onoga što čini savršeno odgojenu ljudsku narav.

Muhammed a.s. se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti, te da je čovječanstvu vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo “da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe”.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji sinoć je proučen centralni mevlud .

Uprava za vjerske poslove muslimanima i muslimankama u BiH i dijaspori čestita dan mevluda .