Na današnji dan prije 34 godine počele su 14. Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Po mnogo čemu rekordne i do tada najbolje organizirane. Više od tri decenije kasnije od olimpizma ostali su tek duhovi – razrušena borilišta, koja i danas podsjećaju da je ono što je bilo centar svijeta po dobru, osam godina kasnije postalo simbol stradanja koji se ni do danas nije oporavio.

Noć uoči početka 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu je palo gotovo metar snijega. Čudo koje je od tada glavnog grada Bosne i Hercegovine preko noći napravilo bajku koja će Sarajevu donijeti epitet jednog od najgostoljubivijih mjesta na planeti.

Do tada rekordan broj reprezentacija u istoriji Olimpijskih igara, njih 49, prijavilo se za učešće, sa preko 12.00 takmičara. Tačnije, 998 muškaraca i 274 žene. Borilišta i objekti bili su završeni godinu dana prije otvaranja, a bilo ih je 167 glavnih i oko 400 pomoćnih.

Izgrađeni su putevi, sportski centri Skenderija i Zetra, ski liftovi, žičara, hoteli, bob staza… Trebević, Igman, Bjelašnica, Jahorina postali su centar najveće zimske manifestacije sporta.

 

Share.

Comments are closed.