Načelnik općine Ilijaš obišao mjesto skrnavljenja, osudio čin vandalizma i pozvao na toleranciju

Hram Svetog proroka Ilije u Starom Ilijašu je  oskrnavljen, oštećeni su prozori na  Svetosavskom domu, objektu za slave i nastavu, kao i rasvjeta u porti hrama.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić je jutros  bio na licu mjesta,  osudio  ovaj čin vandalizma i pozvao sve ljude na suživot i toleranciju. Razgovarao je sa parohom Pravoslavne crkve Božidarom Tanovićem  i obećao materijalnu pomoć Općine Ilijaš kako bi se u što kraćem periodu sanirala nastala materijalna šteta. Tanović je naveo da su nepoznati vandali pričinili veliku materijalnu štetu jer su na svetinji staroj više od vijeka i Svetosavskom domu polupali prozore i reflektore u crkvenom dvorištu.

Ovo je sramotan čin koji pravi razdor među ljudima, narušava međuljudske odnose. Zaista smo neprijatno iznenađeni, jer smo u posljednjih nekoliko godina u ovom gradu razvijali lijep odnos sa drugima”, istakao je paroh ilijaški.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić je naglasio kako treba ulagati dodatne napore, kako se ovakvi događaji ne bi ponavljali.

Nažalost, dogodio  se jedan čin koji nije prikladan  za  našu  općinu,  jer  mi gradimo imidž općine koja garantuje svim ljudima  individualne slobode, želimo da gradimo društvo prosperiteta  i ovakvi događaji  nam smetaju. Pozivam sve ljude da gradimo društvo tolerancije  i treba ulagati   dodatne napore da se ovakve stvari ne bi dešavale„ istakao je načelnik Fazlić.

Osuđujući ovaj vandalski čin, otac Božidar je poručio da to neće unazaditi, već produbiti želju za većim radom i boljim uspjehom, ali i ojačati vjeru, ljubav i nadu.

On je izrazio nadu da će oni koji su učinili ovaj vandalski čin biti privedeni pravdi i odgovarati.

 document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);} else {