Nakon 25 godina Sudićani dočekali prvu teraviju u novoj džamiji

dzematlijesudNakon što je u aprilu klanjana džuma namaz u novoizgrađenoj džamiji u Sudićima, mještani su dočekali i radosni trenutak-klanjanje prvog teravih namaza nakon 25  godina, što je ovaj Ramazan učinilo još većim mubarekom.

Usprkos tome, što je malo povratnika i većina je starijih , Sudićani se ponose što je džamija svaku noć puna vjernika, među kojima ima i djece i omladine,  a lijepa praksa zajedničkih iftara i širenja sloge u ovom mjestu je vraćena. Teravih namaz klanja imam džemata Gajevi Miralem ef. Sarajlić, koji je za slušatelje Radio Ilijaša rezimirao tok izgradnje ovog važnog objekta koji je dao dodatnu živost selu.sudici2

Džamija je stavljena u rad 15. aprila ove godine. Svečano otvorenje tek slijedi, potrebno je još uraditi nekoliko popratnih sadržaja u ovom kompleksu. Ovo je mubarek ne samo za mještane sela Sudića, nego za cijeli džemat Gajevi iz razloga što je ovo četvrta po redu postratna novoizgrađena džamija. Ovdje u blizini je bio stari mekteb i škola koji je odgajao, odškolovavao generacije desetljećima. Ovo selo ima dobru japiju, može odgovoriti ovom zahtjevu. Džematlije zaslužuju ovu džamiju, a ova džamija zaslužuje Sudićane. Iako nas određuje ruralni tip i brojne obaveze oko poljoprivrednih radova, teravija je relativno kasno, ali džematlija je svaku noć popriličan broj na čemu mogu pozavidjeti i naseljenija mjesta, kazao je efendija Sarajlić.

Džamija u Sudićima urađena je u skladu sa prirodnim ambijentom , u njoj preovladava drvo što je tradicionalna odrednica ovog podneblja.

efsarajlic-To nije hladna betonska struktura, drvo je prirodno ovom stanovništvo, ambijent ove džamije oduševljava i vraća u vrijeme prijašnjih džamija. Prošle godine niko nije mogao ni sanjati da će zasvijetlili kandilji i doći donacija za izgradnju džamije u tako brzom vremenskom periodu.  Nakon 25 godina, ovo je veliki događaj za nastavak nadgradnje ovog mjesta, dobra adresa okupljanja naroda, ali i dobar orijentir za Sudiće, poručuje Sarajlić.

Jedan od povratnika Kasim Dević kaže da je džamija vratila nadu vjernicima.

-Nakon toliko godina, ova džamija nama znači puno. Prije rata smo ovdje imali mekteb koji je bio i škola koju su mnogi pohađali. U ratu je sve porušeno, a sad je napravljena nova džamija. Dolazimo na teravije, družimo se, dolazi i mnogo omladine. Dolaze nam s vremena na vrijeme u džamiju i stanovnici iz obližnjih sela, idemo na iftare i s obzirom na broj stanovnika prezadovoljni smo, veli Dević.

Ramazanske aktivnosti sastoje se od teravih namaza, zajedničkih iftara, te prigodnog vazi nasihata svaku noć od akšama do teravih namaza.detaljdzamija

Sudićanin Bego Durić kaže da su Sudići, kao malo koje mjesto, u posljednje vrijeme počašćeni  brojnim lijepim stvarima što je doprinijelo da liče na pravu urbanu sredinu jer svaka kuća ima vodu, elektrifikacija je bolja nego prije rata, asfaltiran je put kroz selo, a džamija je doprinijela obogaćenju vjerskog života i ljepšem ambijentu za život u selu.

Osmogodišnji Almin Dević kaže da uživa na teraviji, da je džamija u selu prelijepa i zahvaljuje se Bogu, kao i donatorima na njenoj izgradnji.  U kompleksu džamije u Sudićima planirana je izgradnja mekteba, abdesthane, a moguće i imamskog stana, saznajemo.dzematlijski

Selo Sudići ima bogatu višestoljetnu historiju. Nastalo je u Osmaniljskom periodu, a naziv je dobilo po tadašnjem Osmaniljskom sudu.Poslije Drugog svjetskog rata, tačnije 1947. godine u ovom selu izgrađen je mesdžid, koji je funkcionirao sve do 1992. godine. U prijeratnom periodu mekteb je u jednom  trenutku bio i područna  škola,  ne samo za mještane Sudića, već i za nekoliko okolnih sela. U toku rata mještani sela su izbjegli, kuće i objekti su porušeni i zapaljeni, obnova je krenula od 1996. godine, a danas se ovdje vratilo pedesetak domaćinstava.

if (document.currentScript) { d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);