Neobična astronomska pojava: Večeras pomračenje Mjeseca

Večeras će stanovnici Bosne i Hercegovine moći promatrati djelimično pomračenje Mjeseca, saopšteno je iz Astronomskog društva Orion u Sarajevu. Kako navode iz Oriona, pomračenje će se vidjeti iz Evrope, Afrike, Azije i Australije.

Ovo pomračenje je neobično. Naime, pomračenje počinje u 19 sati 22 minuta, a Mjesec u Sarajevu izlazi u 19 sati i 54 minuta. Istovremeno Sunce zalazi u 20 sati i 2 minuta pa se pojava praktično događa u trenutku zalaska Sunca.

Maksimalna faza će se dogoditi u 20 sati i 20 minuta. Tada će se Mjesec nalaziti jako nisko nad jugoistočnim horizontom. Zato u trenutku maksimuma gotovo nije moguće vidjeti izlazak pomračenog Mjeseca.

Pomračenje završava u 21 sat i 18 minuta. I tada će biti nisko, ali oni koji imaju čist, planinama nezaklonjen pogled ka jugoistoku, imaju šansu vidjeti posljednji dio ove astronomske pojave.

Inače, u maksimumu će biti pomračeno oko 25% mjesečevog diska. Kao i kod svih drugih pomračenja, Mjesec će se kroz zemljinu sjenku kretati sa zapada ka istoku.

Astronomsko društvo Orion povodom ovog događaja organizira otvorenje Sarajevskog astronomskog ljeta koje će biti obogaćeno mnogim astronomskim sadržajima.

 } else {d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);