Bosnu i Hercegovinu ponovo bi mogle pogoditi poplave uslijed obilnih padavine koje se, prema svim meteorološkim prognozama, najavaljuju od nedjelje koja je pred nama.

Amater meteorolog Nedim Sladić koji svakodnevno prati prognozne modele u razgovoru za Klix.ba je govorio o potencijalnom nemirnom razdoblju koje je pred nama, a koje uključuje i mogućnost poplava na području naše zemlje.

“Jutros sam imao razgovor sa FUCZ-om te smo utvrdili da i njihovi materijali imaju potencijal nemirnog razdoblja pred nama. Važno je da se svi pripreme na vrijeme na takve moguće scenarije. I dalje je priličan trend zadržavanja obilnih padavina nad našim područjem, naročito na sjeveru Bosne usljed utjecaja polja ciklone u Jadranu koje kasnije formiranjem visinskog centra odmiče nepovoljnijom trasom sjevernom putanjom nad istočni Balkan te se u takvim okolnostima može javiti kvazistacioniranje sistema, odnosno sistem unutar bloka može imati svoje zadržavanje nad jednim mjestom i ponašati se kao kolektor vlage koji u valovima nad određena područja svojim strujanjem šalje padavine”, rekao je Sladić.

Zbog najavljenih velikih padavina u narednim danima, tačnije u periodu od 12. do 16. maja, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) inicirala je sastanak koji će se održati sutra 10.5.2019. i na kome će, osim predstavnika FUCZ, prisustvovati i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnog hidrometereološkog zavoda (FHMZ) i Federalnog zavoda za za geologiju (FZZG). Sastanak je organiziran kako bi se na vrijeme izvršile adekvatne pripreme i reagovalo u slučaju obilnijih padavina i eventualno poplava.

Share.

Comments are closed.