Učitelji i učenici Područne škole Kamenica nastavu će od ovog decembra pohađati u potpuno obnovljenoj školi i optimalnim uslovima. Tim povodom upriličena je svečanost uz prigodan program, igrokaze, recitale, igre i ples koji su pripremili vrijedni đaci ove škole, a publiku su pored roditelja i nastavnika, činili i predstavnici lokalne vlasti, vijećnici, zastupnik u Skupštini KS i drugi.

Područna škola Kamenica pripada Osnovnoj školi „Srednje“ čiji direktor Refik Kurtović nije krio zadovoljstvo zbog još jednog uspješno realiziranog projekta, zahvaljujući podršci Općine Ilijaš.

Adaptacija je počela u mjesecu augustu i završena je u oktobru. Radove je finansirala Općina Ilijaš sa 102 hiljade KM. Projekat je obuhvatao izgradnju termo fasade, pvc stolariju, dogradnju kotlovnice i dogradnju peći na pelet i drvo i uvođenje centralnog grijanja. Osim toga, u potpunosti je rekonstruisan krov i učenici i nastavnici koji ovdje rade imat će dobar ugođaj te očekujemo i da će se kvalitet odgojno-obrazovnog rada znatno popraviti, kazao je direktor Kurtović dodavši da projekat mnogo znači i djeci, roditeljima, kao i nastavnicima.

Učitelj Džemal Kolak u školi u Kamenici  radi već 13 godina, a ističe da je najvažnije što je postignuto realizacijom ovog projekta utopljavanje objekta.

Jedno je veliko zadovoljstvo sarađivati s roditeljima, s ovom zajednicom. Djeca su kreativna, imaju mnoge sposobnosti, ali roditelji nisu u prilici da te talente dalje razvijaju, tako da veliki broj talenata zbog udaljenosti mjesta od grada ostanu neiskorišteni. Našim učenicima ne smeta i ne predstavlja prepreku u znanju i daljem obrazovanju to što godinama radimo u kombinovanim odjeljenjima i to je nužnost koju smo prihvatili. Naši učenici odlično se snalaze i u nastavku školovanja, uspješni su srednjoškolci i mnogi su i diplomirali na brojnim fakultetima, kazao je učitelj Džemo.  

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, kojem je ovom prilikom uručena zahvalnica za uspješnu realizaciju projekta rekonstrukcije škole Kamenica,  ponovio je da je obrazovanje prioritet i nikako trošak nego investicija u budućnost.

Bilo je dosta projekata u oblasti obrazovanja, ulažemo zato dosta u infrastrukturu i želimo da učenici i nastavnici imaju najbolje uslove. U ovu školu ide puno učenika i to je zadovoljstvo, da su nam škole pune i da djeca imaju puno bolje uslove za učenje. I sljedeće godine imamo važne projekte iz oblasti obrazovanja, posebno je važna izgradnja Fiskulturne sale u Srednjoškolskom centru. Također, želimo još jednu područnu školu staviti kao prioritet za rekonstrukciju sljedeće godine, a to je škola na Gajevima i ono što je izuzetno važno je tretiranje škole u Podlugovima  i time ćemo zatvoriti krug što se tiče objekata, kazao je načelnik Fazlić poručivši i da će poslije toga nastavni proces biti moderniziran jer je opredjeljenje  Općine Ilijaš intenzivno i stalno ulaganje u obrazovanje.

Školu u Kamenici  pohađa 31 učenik, a nakon što je uspješno izvođač radova Fazum gradnja okončao projekat rekostrukcije objekta, najviše ih, kako su nam kazali, raduje što za njih „ove zime nema zime“.  

Share.

Comments are closed.