Decembarska sjednica Općinskog vijeća Ilijaš, kojom je predsjedavala Alma Omerović,  održana je ovog ponedjeljka, a vijećnici su jednoglasno podržali Prijedlog Budžeta Općine Ilijaš za 2020. godinu.

Prije toga,  usvojen je i Program rada Općinskog vijeća Ilijaš za 2020. godinu.

Budžet za 2020. godinu obrazložio je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, kazavši da projicirani prihodi i primici u Prijedlogu iznose 15. 601. 950 KM, što je za 12,02 posto manje u odnosu na aktuelni plan prihoda za 2019. godinu, odnosno  6,38 posto više u odnosu na plan prihoda u Nacrtu Budžeta za 2020. godinu. Tekući transferi planirani su u iznosu od 2.690.600 KM, odnosno 17, 25 posto, a kapiitalni transferi planirani su u ukupnom iznosu 9. 321.750 KM, odnosno 59,75 posto, a preostali iznos-postotak od 24 posto odnosi se na plaće i naknade, materijal i usluge.

Budžetom  je planiran i: Transfer za podršku povratničkim zajednicama u RS kroz zajedničke projekte, Transfer za Memorijalni centar Potočari u iznosu od 20 hiljada KM za obilježavanje 25. Godišnjice genocida u Srebrenici. Zatim,  Transfer za nabavku školskog pribora za učenike prvih razreda, uvećane su i pozicije na ime isplate stipendija kako bi svi aplikanti koji ispunjavaju uslove ostvarili pravo na stipendiju. Uvedena je nova budžetska pozicija „jednokratna novčana pomoć porodiljama-provođenje mjera natalitetne politike“ u skladu sa inicijativom Predsjedavajuće OV Ilijaš i druge manje promjene.

Kapitalni projekti odnose se na brojna ulaganja u infrastrukturu, nastavak izgradnje Vodoopskrbnog sistema Vrutak, izgradnje Gradskog stadiona, projekte asfaltiranja, energetske efikasnosti, uređenje korita rijeke Bosne, rekonstrukcija puta Stari Ilijaš-Malešići, završetak izgradnje fiskulturne sale za SŠC „Nedžad Ibrišimović“, produženog boravka u OŠ „Hašim Spahić“, proširenje mezarja u Starom Ilijašu  itd.

Prijedlog Odluke o građevinskom zemljištu, kojom se vraća na stari sistem zoniranja i određuju granice i obuhvat građevinskog zemljišta, što  podrazumijeva pogodnosti i smanjenje cijene građevinske dozvole i legalizacije objekata također je dobio jednoglasnu podršku vijećnika.

Na kraju su vijećnici primili k znanju Informaciju o stanju u stambeno – komunalnoj oblasti i Informacija Službe civilne zaštite o protivminskim akcijama i mjerama zaštite i spašavanja za 2019. godinu.

Predsjedavajuća OV Ilijaš Omerović završila je sjednicu uz čestitku i najbolje želje svima povodom Nove godine.

Snimak cijele sjednice poslušajte sutra od 13 sati u programu Radio Ilijaša.

Share.

Comments are closed.