Održana javna prezentacija Nacrta Budžeta Općine Ilijaš za 2018. godinu

Prezentacija Nacrta Budžeta Općine Ilijaš  za 2018. godinu održana je ovog utorka u sali Općinskog vijeća, a dobar odziv građana, predstavnika Općinskog vijeća, udruženja, mjesnih zajednica, obrazovnih ustanova, omladinskih organizacija i predstavnika javne uprave govori o interesu za ovaj važni dokument.

Na novembarskoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš usvojen je jednoglasno Nacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2018. godinu u iznosu od 16 miliona 220 hiljada KM, kao i Prijedlog Odluke o izvršavanju Budžeta za 2018. godinu.

Sa osnovnim stavkama, prihodima i rashodima i sadržajem Nacrta Budžeta za 2018. godinu prisutne je upoznao šef Odsjeka za budžet i trezor Nedžad Masnopita, nakon čega je otvorena rasprava i postavljanja brojna pitanja, koja su se, između ostalog, odnosila na: povećanje budžetskih sredstava za pojedina boračka udruženja, povećanje sredstava za mlade, nastavak projekata u mjesnim zajednicama i obrazovnim ustanovama itd.  

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić u svom je obraćanju istaknuo da će se posebno insistirati na realiziranju projekta Vatrogasni dom  u Srednjem, kupovinu zemljišta za Društveni dom u Podlugovima, kao i brojne projekte u područnim školama.

Blizu milion maraka budžet je viši nego u 2017. godini, imamo realan rast prihoda kroz vlastite prihode i prihode od Kantona Sarajevo. Učešće plata i troškova lokalne administracije je oko 20,3 posto što je najbolji procenat za tu stavku, što ostavlja dovoljno prostora za kapitalne grantove i puno je velikih investicija koje nas očekuju u narednoj godini, prije svega pokretanje prve faze vodoopskrbnog sistema Vrutak čija je ukupna vrijednost tri miliona a za 2018. godinu izdvaja se milion KM. Pokrećemo rekonstrukciju sportsko-rekreativnog centra sa Gradskim stadionom u vrijednosti od pola miliona KM, rekonstrukcija trga ispred KSC-a u iznosu od 380 000 KM. Modernizacija puteva i dalje je prioritet, dva miliona i 600 000 KM planirano je za tu stavku, jedan od najznačajnijih puteva je Stari Ilijaš-Vlaškovo-Karaula, kao i modernizacija puteva na našem gornjem kraju što će biti finansirano iz sredstava općekorisnih funkcija šuma. Ulaganje u objekte i opremu vodosnabdijevanja, rekonstrukcija vodovodne mreže i dalje je važno, filter postrojenje na izvorištu Sokolina u Srednjem i rekonstrukcija taložnice i filter stanice na Karašnici značajni su, jer  osim zdravstvene ispravnosti vode realizacija tih projekata  omogućava i da grad bude bez redukcija u vodosnabdijevanju, kazao je, između ostalog, načelnik Fazlić.

Kada je u pitanju privreda i zapošljavanje, jedan od najznačajnijih projekata je izgradnja trafostanice 110, koji je vrijedan 4,2 miliona KM. Elektroprenos je dobio potrebne dozvole i raspisan je tender za glavni projekat i izvođenje radova  i ukoliko se procedura završi do februara sljedeće godine, na proljeće se može početi sa izgradnjom tom energetskog objekta.

Mi smo u Life projektu sa Svjetskom bankom što podrazumijeva poboljšanje uslova za investiranje na području općine Ilijaš, olakšavanje procedura i privlačenje investitora,  osim postojeće industrijske zone, imamo i novu industrijsku zonu u Luci i očekujemo subvencije za 2018. godine. U zadnje tri godine imamo najveći porast broja zaposlenih u Kantonu Sarajevo, ovih dana prešli smo cifru od četiri hiljade radnih mjesta, tu stopu porasta zaposlenosti treba da zadržimo i to jeste jedno od naših opredjeljenja, naglasio je načelnik Fazlić.

Javni uvid i rasprava o Nacrtu traju od 01. do 15. decembra tokom koje   će se usaglašavati detalji i primati primjedbe i ideje za konačan prijedlog Budžeta Općine Ilijaš za 2018. godinu koji bi trebao biti usvojen na decembarskoj sjednici Općinskog vijeća Ilijaš. Nacrt Budžeta Općine Ilijaš za 2018. godinu dostupan je i na web stranici Općine Ilijaš.