Danas je upriličeno obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko – cestovnim prijelazima – ILCAD na pružnom prijelazu Alića Han u Ilijašu. Aktivnost provodi JU Željeznički školski centar u Sarajevu.

Kampanja se provodi pod sloganom „Život je vrijedan čekanja“, a ciljana grupa stanovništva su pješaci učesnici u saobraćaju. Učesnici u saobraćaju u prilikom prelaženja pruge imaju tri predrasude i to da je voz spor i da će stići na vrijeme prijeći prugu, predrasuda da je voz bučan, te predrasuda da će se voz moći zaustaviti na vrijeme.

Upravo su ovo razlozi zbog kojih se JU Željeznički školski centar Sarajevo odlučio da obilježi Međunarodni dan svjesnoti o opasnostima na željezničko – cestovnim prijelazima u našoj državi.

Naziv akcije koju su proveli jeste „VIP – Voz ima prednost“. Poseban aspekt kampanje odnosi se na učenike osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo koji u toku svojih svakodnevnih obaveza u više navrata prelaze preko željezničke pruge.

Damir Dinar, profesor saobraćajne struke u JU Željeznički školski centar Sarajevo, za naš Radio je kazao nešto više o današnjoj akciji.

-Danas obilježavamo Međunarodni dan o opasnosi na željezničko-cestovnim prelazima. Odabrali smo općinu Ilijaš zbog veliko broja pružnih prelaza i zbog velikog broja učenika odnosno školskih objekata koji se nalaze u neposrednoj blizini same pruge i pružnih prelaza. Želja nam je da pokažemo i ukažemo na opasnosti koje vrebaju od željezničkog saobraćaja i da edikujemo učesnike u saobraćaju kako pješake tako i vozaće motornih vozila. Voz ima uvijek prednost, jer voz ne može skrenuti ni lijevo ni desno. Voz je vezan za prugu odnosno kolosijek kojim se on kreće, dok svi učesnici u saobraćaju mogu se lakše zaustaviti i mogu promjeniti putanju svoga kretanja. Prije svega želim da poručim da se ne hoda prugom, da ne koriste slušalice kada se nalaze u blizini pružnih prelaza, da se ne penju na vagone zato što je u pitanju kontaktna mreža visokog napona, jer to su stvari koje mogu imati smrtonosne posljedice, kazao je Dinar.

Mustafa Kubat, direktor Sektora za elektro-tehničku djelatnost u Željeznicama FBiH, je istakao da je ova akcija od velikog značaja kako bi upoznali učesnike saobraćaja i vozače motornih vozila o opasnostima koje vrebaju od željezničkog saobraćaja.

-Povodom ovog Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prelazima koji se obliježava u više od 40 zemalja svijeta, mi smo danas ovdje da podržimo ovu akciju koju smo pod ovim sloganom stavili „Voz ima prednost”“ i danas je najvažniji dan korištenja znaka STOP. Odabrali smo ovaj putni prelaz Alića Han koji je osiguran najsavremenijom signal sigurnosnom i drugom opremom sa najvećim Evropskim standardima. Poboljšanja koja smo na ovom prelazu uradili jeste da smo uvezali željezničku i cestovnu signalizaciju. Urađene su i pješačke staze koje trebaju obavezno da se koriste. Ova akcija je edukativno- promotivnog sadržaja i apelujemo na vozače tako što ih zaustavljamo i objašnjavamo im o opasnostima koje vrebaju na putnom prelazu, naročito kategorijama vozača autobusa, kamiona i radnih mašina, a posebno za učenike ovih škola koji ovdje prelaze i nisu svjesni o opasnosti, kazao je Kubat.

Provođenje akcije su podržali JP Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i Udruženje inženjera saobraćaja u Bosni i Hercegovini.

Share.

Comments are closed.