Redovna izvještajna Skupština OO SDA Ilijaš održana je sinoć u prostorijama Biznis centra  u  Ilijašu, sa početkom u 18:00 sati. Izvještaj o radu i finansijski izvještaj za 2018. godinu podnio je predsjednik OO SDA Ilijaš Mahir Dević, koji je prezentovao izuzetno uspješne rezultate u prethodnoj godini. Uspjeh se ogleda kroz realizaciju mnogobrojnih infrastrukturnih projekata koji su unaprijedili kvalitet  života građana općine Ilijaš.

“Naša opredjeljenost već duži niz godina je poboljšanje infrastrukture (putevi, vodovodi,kanalizacione mreže) školstva, zdravstva. Neki od najznačajnih projekata su što se tiče školstva realiziranih u 2018:izgradnja fiskulturne sale OŠ “ Hašim Spahić”, projekat utopljavanja i projekta energetske efikasnosti u područnim školama Bioča i Kamenica, moderinizacija područne škole u Ljubinićima, priprema izgradnje fiskulturne sale ŠC “ Nedžad Ibrišimović” , povećanje budžeta za stipendiranje učenika i studenata za 2019 godinu.Projekti iz vodosnadbijevanja: završena prva faza vodovoda Vrutak,  rekonstrukcija filter postrojenja Karašnica, filter postrojenje Sokolina.    Ostali krucijalni infrastrukturni projekti: Gradski stadion Ilijaš, Trg Alije Izetbegović, Policijska stanica Ilijaš (energetska efikasnost) , moderan pružni prijelaz Alića rampa, video nadzor Općine Ilijaš, modernizacija puta prema Dragoradima, izgradnja infrastrukture u industrijskim zonama  Luka i u krugu Željezare,  Društveni dom Podlugovi”, kazao je Dević.

Predsjednik Dević je istakao da zajedničkim djelovanje svih kadrova OO SDA Ilijaš stvorili su se uvjeti  i pretpostavke za rekonstrukciju regonalnih cesta na području općine Ilijaš i to:  rekonstrukcija regionalne ceste Malešići- Stari Ilijaš, rekonstrukcija regionalne ceste Alića rampa- Gnionica, rekonstrukcija i proširenje mosta na Stavnji , nastavak rekonstrukcije regionalne ceste od Lješeva prema ZDK.

 “Dugi niz godina mi preko svojih kadrova vršimo podršku zdravstva a to se ogleda da smo finansirali rekonstrukciju centralnog objekta I da kontinuirano vršimo direktnu i indirektnu pomoć. Podržavali smo direktno kupovinu aparata neophodni za nesmetan rad zdravstvenih radnika.  Preko naših kadrova provodili smo odgovornu fiskalnu politiku gdje smo duži niz godina donosili budžet u zakonskom roku. Kao rezultat zdrave politike I kvalitetnog rada je budžet općine Ilijaš za 2018 godinu koji je iznosio 19.000.000 KM. Sve gore navedeni projekti I činjenice doveli su do toga da je Ilijaš iz godine mjesto ugodnog življenja. Smanjena stopa kriminaliteta i veliki broj privrednih subjekta koji nude brzu šansu za posao doveli su do toga da većina novoizgrađenih stambenih jedinica bude vrlo brzo rasprodata. Sve ovo dovodi da Ilijaš postaje dinamično mjesto za život i za napredak”, poručio je Dević

Istakao je da će se pozitivan trend realizacije projekata nastaviti i u narednoj godini. Posebno je naglašen uspjeh u izbornim ciljevima koji su u potpunosti  ostvareni.

„Na svim nivoima ostvarena je briljantna pobjeda.  Važno je istaći da je Šefik Džaferović kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, osvojio 3.854 glasa ili 37,34% što je u konačnom zboru izuzetno važan rezultat.  Izuzezno uspješni rezultati ostvareni su i za državni, federalni i kantonalni nivo vlasti. Zaista se od srca zahvaljujem svim našim članovima i aktivnistima, a posebno građanima općine Ilijaš koji su nam ukazali povjerenje koje ćemo, ako Bog da, opravdati  kao i do sada“.

Prisutnima se obratio i dr. Jasmin Halebić bivši ministar finansija u Vladi KS koji je ostao prepoznatljiv po izuzetno kvalitetnom radu. Također, federalni ministar MUP-a Aljoša Čampara i zastupnik u Skupštini KS, psisutvovao je sjednici i zahvalio se prisutnima na podršci koju je dobio na izborima 2018. godine.

Share.

Comments are closed.